Οι παραγωγοί της ταινίας Jiu Jitsu καλούν τον Γ.Ελεγκτή να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για Olivewood

imagewΟι παραγωγοί της ταινίας Jiu Jitsu κάλεσαν τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το Σχέδιο προώθησης παραγωγών οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Κύπρο, γνωστού ως Olivewood, σημειώνοντας παράλληλα πως παρά το γεγονός ότι έχουν επενδύσει τα χρήματα τους εδώ και ενάμιση χρόνο και έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δεν έχουν λάβει ούτε ένα σεντ».

Μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου, οι παραγωγοί ταινιών Κρις Οικονομίδης και Δημήτρης Λογοθέτης, αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού και στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία «θα έχει και οσμή χρυσών διαβατηρίων».

«Τόσο η εταιρεία όσο και οι χρηματοδότες της ταινίας Jiu Jitsu, παρ’ όλο που επένδυσαν τα χρήματα τους εδώ και ενάμιση χρόνο – δηλαδή οι παράγωγοι αφού εξασφάλισαν χρηματοδότηση, φέρανε τα λεφτά στη Κύπρο, εργοδότησαν κόσμο, αξιοποίησαν ντόπιες υπηρεσίες,  έκαναν όλα αυτά που δεσμεύθηκαν απέναντι στη Δημοκρατία, έγινε διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό – δεν έχουν λάβει ούτε ένα σεντ», είπε ο Κρις Οικονομίδης.

Ανέφερε επίσης ότι από τον Σεπτεμβρίου του 2017 που εφαρμόστηκε το Σχέδιο δεν έχει δοθεί ούτε ένα σεντ, «όχι μόνον στο Jiu Jitsu, αλλά τουλάχιστο απ’ ό,τι γνωρίζουμε και σε καμία άλλη ταινία».

«Θεσμικά ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να ασκεί τον έλεγχο του και καλώς το πράττει», ανέφερε, ενώ είπε ότι «κανείς από τους παραγωγούς ή ηθοποιούς ή επενδυτές μας, έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα διαβατήρια». «Καλούμε το Γενικό Ελεγκτή, να δώσει άμεσα στην δημοσιότητα την έκθεση του και να μας υποδείξει με την σοφία του τι κάναμε εμείς λάθος», είπε ο κ. Οικονομίδης.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λογοθέτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της έλευσής του στην Κύπρο και την απόφασή του να συμμετάσχει στο σχέδιο κινήτρων με την ταινία Jiu Jitsu.

«Το κίνητρο “Κάλυψη Δαπανών” ταινιών προορίζεται για τους παραγωγούς οι οποίοι ξοδεύουν στην Κύπρο, προσλαμβάνουν ντόπιους – στην περίπτωσή μας προσλάβαμε 220 Κύπριους για να δουλέψουν στο Jiu Jitsu και όχι 6 όπως απαιτεί το σχέδιό σας – πληρώνουν τοπικούς φόρους, πληρώνουν ξενοδοχεία», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ταινία Jiu Jitsu «πλήρωσε για 8.200 διανυκτερεύσεις στη Λευκωσία, ενοικίασε δεκάδες αυτοκίνητα, χρειάστηκε τροφοδοσία, αγόρασε οικοδομικά υλικά κ.λπ. Πλήρωσε και θα πληρώσει και άλλους φόρους και γενικά ενίσχυσε την τοπική οικονομία». «Αυτά τα κίνητρα λειτουργούν», πρόσθεσε. Έδωσε, επίσης, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία, όπως είπε, έχει λάβει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ από παραγωγές εξωτερικού.

«Όχι μόνο κάναμε τη δουλειά μας ως παραγωγοί φέρνοντας την χρηματοδότηση και ξοδεύοντας στην Κύπρο, αλλά και η ταινία, ως ανεξάρτητη ταινία, είναι επιτυχία. Αυτό είναι κάτι που η Κύπρος πρέπει να γιορτάζει», είπε.

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «για να είμαστε σαφείς, καθόλου χρήματα δεν προήλθαν από την Κύπρο, ούτε ένα ευρώ δεν λάβαμε» και πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μέσω του προαναφερθέντος Ταμείου.

Ο κ. Λογοθέτης είπε επίσης ότι βρίσκεται στην Κύπρο με σκοπό την προετοιμασία μιας άλλης ταινίας, η παραγωγή της οποίας θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου με όνομα “Man of War” σε συνεργασία με τον Cyprus Invest. Εξέφρασε παράπονό για χρονοβόρες διαδικασίες και αλλαγές που απαιτήθηκαν από τις αρχές στην έκδοση αδειών, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη προ-παραγωγή του `Man of War εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τώρα. Περιμένουμε ακόμα την Επιτροπή Ταινιών».