Κορωνοϊός: Τρεις θάνατοι και 292 κρούσματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη

imagewΤον θάνατο τριών ατόμων και 292 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19  από σύνολο 9.984 εργαστηριακών διαγνώσεων, που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι από τα 292 κρούσματα, τα 99 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα.
Άλλα 4 θετικά αποτελέσματα με τη μέθοδο rapid test δεν επαληθεύτηκαν με PCR.

Σε σχέση με τον θάνατο των τριών ασθενών με COVID-19, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας 83 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, για άντρα, ηλικίας 62 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και για άντρα, ηλικίας 84 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 52, 35 άντρες (67%) και 17 γυναίκες (33%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από τις 9.984 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 2.924 διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με την οποία εντοπίστηκαν 193 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας από 564 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 88 κρούσματα, ενώ από 1.142 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 59 κρούσματα.

Επίσης, από 344 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 27 κρούσματα, από 249 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα και από 1 δείγμα που λήφθηκε στην Επαρχία Λάρνακας, στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων, που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπρόσθετα, από 144 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα, ενώ από 16 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα.

Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test)

Στο μεταξύ, από τα 9.984 τεστ, τα 6,060 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 108 θετικά αποτελέσματα.

Στη Λεμεσό το σύνολο των θετικών ανήλθε σε 9. Συγκεκριμένα από 487 τεστ στην Μέσα Γειτονιά εντοπίστηκε 1 θετικό, ενώ από 122 τεστ σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές εντοπίστηκαν οκτώ θετικά.

Στη Λάρνακα εντοπίστηκαν 33 θετικά αποτελέσματα. Στην Κεντρική περιοχή – Σημείο Α μέσα από 618 τεστ εντοπίστηκαν 15 θετικά αποτελέσματα. Στην Κεντρική περιοχή – Σημείο Β από 586 τεστ εντοπίστηκαν 18 θετικά. Σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές έγιναν 197 τεστ χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Στη Λευκωσία το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων ανήλθε σε 56. Μέσα από 451 τεστ στην Λακατάμια εντοπίστηκαν 15 θετικά. Στον Στρόβολο – Σημείο Α μέσα από 674 τεστ εντοπίστηκαν 21 θετικά αποτελέσματα και μέσα από 467 τεστ στον Στρόβολο – Σημείο Β εντοπίστηκαν 6 θετικά αποτελέσματα. Στην Αγλατζιά από 683 τεστ εντοπίστηκαν 14 θετικά αποτελέσματα.

Στην Πάφο μέσα από 127 τεστ σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, 350 στην Πέγεια  και 282 στο Κέντρο Πάφου προέκυψαν 5 θετικά αποτελέσματα.

Σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς έγιναν 515 τεστ και εντοπίστηκαν 2 θετικά.

Ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια παγκύπρια έγιναν 146 τεστ και εντοπίστηκε 1 θετικό.

Τέλος, σε Τμήματα και Υπηρεσίες Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν 365 τεστ και εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 99 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων, που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπλέον, τέσσερα θετικά αποτελέσματα από rapid tests δεν επαληθεύτηκαν με τη μοριακή μέθοδο.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 11,175.

Νοσηλευόμενοι

Εξάλλου, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 124 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, στην Αμμόχωστο νοσηλεύονται 64 ασθενείς, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό από 24, στην Αθαλάσσα 5 ασθενείς και στο Μακάρειο 7.

Στην Αμμόχωστο από τους 64 ασθενείς οι 4 βρίσκονται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ στη Λευκωσία από τους 24 οι 14 βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με δύο εξ αυτών να είναι εκτός αναπνευστήρα.