Η ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ δεν έχει χρήματα για αποζημιώσεις, σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν

imagewΕπιβραδύνθηκαν και σχεδόν σταμάτησαν οι πληρωμές προς Ε/κ αιτητές στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» γράφει η Γενί Ντουζέν σήμερα που αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της «επιτροπής» με αφορμή τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για αύξηση των αιτήσεων.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της «επιτροπής», Αϊφέρ Σαϊντ Έρκμεν, ο οποίος σύμφωνα με το ΓΤΠ είπε ότι πέρυσι είχε διαχωριστεί ένα κονδύλι 100 εκ. από το «υπουργείο εσωτερικών» αλλά δεν δόθηκε, όπως ούτε και φέτος δόθηκε το αντίστοιχο, ισόποσο ποσό. «Υπάρχουν πέραν των 200 υποθέσεων που δεν πληρώθηκαν τα χρήματά τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να πεις κάτι» πρόσθεσε.

Ο κ. Έρκμεν αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε η «επιτροπή» τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι Ε/κ που θέλουν να πάρουν δάνειο από τράπεζες στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μπορούν να υποθηκεύουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να πραγματοποιείται πώληση των εν λόγω περιουσιών ανάμεσα σε Ε/κ.

«Υπάρχουν κάποια μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Παλιά ένας Ελληνοκύπριος δεν μπορούσε να υποθηκεύσει την περιουσία του στον βορρά και να πάρει δάνειο από μια τράπεζα στον νότο. Πλέον έχουν μια τέτοια δυνατότητα.  Στέλνουν έναν ειδικό εδώ. Αυτό το άτομο έρχεται και μελετά την περιουσία επί τόπου, λαμβάνει πληροφόρηση από πράκτορες και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δώσει εκείνη την περιουσία ως υποθήκη. Και ο άνθρωπος παίρνει το δάνειό του. […] Επιπλέον ένας Ελληνοκύπριος στον νότο μπορεί να πουλήσει την περιουσία του στον βορρά σε έναν άλλο Ελληνοκύπριο. Πάνε 1,5-2 χρόνια που λήφθηκε αυτή η απόφαση. Και όταν υπάρχει πώληση από έναν Ελληνοκύπριο σε έναν άλλο Ελληνοκύπριο, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν λαμβάνει οποιοδήποτε τέλος μεταβίβασης υπό μορφή κινήτρου. Όμως, κανονικά πρέπει να είναι 6%».

Μιλώντας επίσης στην Γενί Ντουζέν, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι γνωρίζει πως είναι «εξαιρετικά αδύναμος» ο προϋπολογισμός της εν λόγω «επιτροπής» και ότι πρόσφατα μειώθηκαν οι βοήθειες που της δίδονται. Συνεχίζονται και αυξάνονται, πρόσθεσε, οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή» επειδή θεωρούν ότι δεν θα λυθεί το Κυπριακό και δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις περιουσίες τους.

Η «επιτροπή», συνέχισε, λαμβάνει αποφάσεις όμως δεν πληρώνονται τα χρήματα στους ανθρώπους. «Και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Διότι άτομα, που έχουν περιουσία και δεν μπόρεσαν να πάρουν απάντηση ή δεν τους καταβλήθηκε η αποζημίωση που πήραν, μπορεί να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ και κάποτε προσφεύγουν. Αυτή είναι μια σημαντική αρνητική εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της επιτροπής». Στο θέμα της αποτελεσματικότητας της «επιτροπής», συνέχισε, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκτός από την αδυναμία καταβολής χρημάτων, το βασικό θέμα που αμφισβητείται είναι η μη καταβολή των χρημάτων κι αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Ο κ. Ταλάτ συνέχισε, κάνοντας λόγο για μια «επιτροπή» με προϋπολογισμό εξαιρετικά αδύναμο σήμερα, που δεν μπορεί να καλύψει ακόμα και τις απαιτήσεις εκτός του Βαρωσιού. Αν βάλουμε ενώπιον της και την αξία των περιουσιών στο Βαρώσι, τότε ο Ερσίν Τατάρ δεν έχει υγιή προσέγγιση, που να εμπνέει εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως «αυτό είναι ξεκάθαρο».

Κατά τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι όνειρο το να μετατραπεί το Βαρώσι σε πεδίο επενδύσεων Τούρκων επενδυτών, αφού το μέρος εκείνο έχει ιδιοκτήτες. «Λένε ας υποβάλουν αίτηση στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας και ας πάρουν το αντίτιμο γι’ αυτές. Ύστερα λένε ότι θα έρθουν επενδυτές από την Τουρκία και θα επενδύσουν. Κατά την γνώμη μου, δεν ξέρουν τι λένε».

Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι επιβραδύνθηκαν πολύ οι πληρωμές της «επιτροπής» μετά το 2014 και σταμάτησαν εντελώς εντός του 2019 λόγω προβλήματος ρευστότητας. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον «νόμο» που διέπει την λειτουργία της «επιτροπής», αυτή μπορεί να προβεί σε τριών ειδών εισηγήσεις: 1) επιστροφή της περιουσίας, 2) αποζημίωση της περιουσίας και να περάσει έτσι η ιδιοκτησία της στο «κράτος» και 3) ανταλλαγή της περιουσίας. Ο κ. Χακκί εξέφρασε την άποψη ότι η αποζημίωση δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή σε ένα περιβάλλον που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Επικαλούμενη πληροφορίες από το «υπουργείο οικονομικών», η Γενί Ντουζέν γράφει ότι έστω και αν στον προϋπολογισμό φαινόταν να υπάρχει κονδύλι για τις αποζημιώσεις, αυτά τα χρήματα έρχονταν από την Τουρκία, κι επειδή τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, η «επιτροπή» δεν μπορεί να κάνει τις πληρωμές που χρειάζεται.