Έγγραφο ΕΕ: Ύποπτο εδώ και καιρό για μεταφορά όπλων το τουρκικό φορτηγό στο οποίο επιχειρήθηκε νηοψία

imagewΜε τίτλο “Αμφιλεγόμενη επιχείρηση του ομοσπονδιακού στρατού: Μυστικό έγγραφο επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία”, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σημειώνει πως η Τουρκία εδώ και ημέρες ισχυρίζεται πως στρατιώτες του γερμανικού στρατού εισήλθαν παρανόμως και χωρίς λόγο σε τουρκικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο μυστικό έγγραφο της ΕΕ, ρίχνει  τελείως διαφορετικό φως στη γερμανική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το DPA για το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Τουρκία, το οποίο ελέγχθηκε από Γερμανούς στρατιώτες στη Μεσόγειο, υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στη  Λιβύη.Όπως προκύπτει από μυστικό έγγραφο της ΕΕ, που βρίσκεται στη διάθεση του DPA, για το φορτηγό πλοίο είχε συνταχθεί ακόμα και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες σε θέματα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας.

Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ και προκάλεσε έντονη κριτική από την κυβέρνηση στην Άγκυρα. Η Τουρκία αξιολόγησε την επιχείρηση ως παράνομη και κατηγόρησε τη Γερμανία και την ΕΕ για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας.

Αντίθετα, από πλευράς επιχειρησιακής Διοίκησης ελέχθη ότι υπήρχαν επαρκείς λόγοι ώστε να πιστεύεται πως το ελεγχόμενο πλοίο ενδέχεται να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης. Οι Γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο και επιθεώρησαν το πλοίο σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες και τυπικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές το εάν το φορτηγό πλοίο «Roseline A» μετέφερε όπλα ή άλλα απαγορευμένα εμπορεύματα.Ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας αναγκάστηκε την Κυριακή να σταματήσει πρόωρα την έρευνα στο πλοίο, επειδή η Τουρκία, ως κράτος σημαίας, διαμαρτυρήθηκε επισήμως κατά της επιχείρησης. Επί του παρόντος δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη» η έρευνα σε πλοία, παρά την αντίσταση του πληρώματος και του κράτους σημαίας. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο ότι οι απαραίτητες για τέτοιες επικίνδυνες επιχειρήσεις ειδικές δυνάμεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Κατά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το πλοίο είχε φορτώσει χρώματα και είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, αυτό αμφισβητείται. «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αντιτάσσεται στην έρευνα του φορτηγού πλοίου», δήλωσε στο DPA ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Aντρέι Χούνκο. Η φασαρία από μέρους της Άγκυρας επιτρέπει μόνο το συμπέρασμα ότι κάτι εκεί πρέπει να παραμείνει κρυφό, σημείωσε ο Χούνκο.