Α.Κυπριανού: Κινείται στο ΑΚΕΛ η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές

imagewΗ διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές κινείται στο ΑΚΕΛ, δήλωσε ο ΓΓ του Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα έχει τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες και δεν είναι όπως τα υπόλοιπα κόμματα «που ο ηγέτης αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σε κάθε επαρχία».

«Κινείται και δεν το καταλαβαίνετε» ήταν η απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ερώτηση τι γίνεται στο κόμμα του όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, και πως «φαίνεται να μην κινείται οτιδήποτε, ή κινείται και δεν το καταλαβαίνουμε;».

Ο Άντρος Κυπριανού έκανε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στο ειδικό σχολείο Λευκωσίας και αναφερόμενος στις διεργασίες για την κατάρτιση των υποψήφιων για τις Βουλευτικές του Μαΐου, είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες και δεν είναι όπως τα υπόλοιπα κόμματα «που ο ηγέτης αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σε κάθε επαρχία».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχουν συζητήσει το θέμα με τις επαρχιακές ηγεσίες, οι οποίες εξέφρασαν τον δικό τους προβληματισμό εδώ και μήνες και η διαδικασία της υποβολής προτάσεων για υποψηφίους από τα κομματικά μέλη σε τοπικό επίπεδο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο, εξήγησε, των πρωτοκόλλων υγείας κι εκεί και όπου χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία. Οι υποψηφιότητες, συνέχισε, θα συγκεντρωθούν, θα γίνει η επαρχιακή συνδιάσκεψη, θα μπουν σε έναν κατάλογο όσοι αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία και η συνδιάσκεψη θα αποφασίσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι σε κάθε επαρχία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο και θα υπάρξει επαρκής χρόνος μέχρι τις Βουλευτικές για να γίνει η απαραίτητη προεκλογική δουλειά, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

«Είτε θα είμαστε δημοκρατικοί στην πράξη, είτε μόνο στα λόγια και θα αποφασίζει ο ηγέτης του κόμματος ποιοι θα είναι υποψήφιοι».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αδάμου Αδάμου, ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία αλλά «ποτέ μην πεις ποτέ», ο Άντρος Κυπριανού προέτρεψε τον δημοσιογράφο να ρωτήσει τον κ. Αδάμου τι εννοεί.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Αδάμου συμπλήρωσε τις 3 θητείες και όπως και οι άλλοι που έχουν συμπληρώσει τις θητείες, δεν έχουν δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση επειδή ο κ. Αδάμου ανήκει στις Νέες Δυνάμεις. Το όριο των 3 θητειών, πρόσθεσε, «ισχύει για όλους».

Ειδική εκπαίδευση

Μετά την επίσκεψή του στο ειδικό σχολείο ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η κοινωνία έχει την υποχρέωση να δώσει πολύ περισσότερη σημασία στα παιδιά με αναπηρίες και να φροντίσει να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες στη ζωή τους. Αυτό το μήνυμα στοχεύει να στείλει η επίσκεψή τους, πρόσθεσε, συγχαίροντας το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον Σύνδεσμο γενών του σχολείου για την εξαιρετική – όπως είπε – δουλειά που κάνουν.

«Και το προσωπικό και τα παιδιά είναι χαρούμενα κι αυτό είναι το ζητούμενο στην εκπαίδευση, να είναι χαρούμενα τα παιδιά και να μην έχουν άγχος», σημείωσε.

Επέδωσαν, συνέχισε, μια συμβολική εισφορά εκ μέρους του ΑΚΕΛ ως ένδειξη εκτίμησης για την δουλειά που κάνουν και τον συμβολισμό της ανάγκης η πολιτεία να δείξει μεγαλύτερη στήριξη. «Ως κράτος έχουμε την υποχρέωση να ενδιατρίψουμε σε αυτά τα θέματα με μεγαλύτερη προσοχή».

Εδώ και 4 χρόνια, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ έχει επιδώσει μια μελέτη του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικούς εμπειρογνώμονες, και η παράκλησή του είναι το Υπουργείο Παιδείας να την μελετήσει και να αξιοποιήσει τα ευρήματα που θεωρεί χρήσιμα για την ανάπτυξη της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θεωρεί ότι για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης αυτά τα ζητήματα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική δομή στο Υπουργείο Παιδείας με χωριστή διεύθυνση για τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης ώστε τα προβλήματα των παιδιών με αναπηρίες να μην χάνονται στην γενική εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Παναγιώτης Σαββίδης δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει κατά 100% τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες όταν φύγουν από τα σχολεία. «Η αναπηρία δεν σταματά εφόσον είμαστε στα σχολεία, συνεχίζεται και μετά».