Το ΑΚΕΛ δεν σχολιάζει τις κατηγορίες Ν.Λίλλη για επιταγή 100χιλ.ευρώ στο κόμμα

AKELKTIRIOΤο ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αρνείται να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Νίκου Λίλλη ότι το Μάιο του 2012 έκανε εισφορά  ύψους €100.000 σε μετρητά στο ΑΚΕΛ , λαμβάνοντας μάλιστα απόδειξη από τον τότε υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος Βενιζέλο Ζαννέττο.

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει:

“Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να παραδεχτούμε ότι οι παλιές πρακτικές που αφορούσαν στις ανώνυμες εισφορές, έχουν απαξιωθεί από τα κόμματα και την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κακό παρελθόν το οποίο ως ΑΚΕΛ έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι αφήσαμε πίσω μας. Από το 2013 εξάλλου, όταν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο, αλλαγή για την οποία πρωταγωνιστήσαμε ως Κόμμα, δίνουμε απτά δείγματα γραφής σε σχέση με την οικονομική διαφάνεια. Ανελλιπώς και πάντοτε εμπρόθεσμα καταθέτουμε τους ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς του ΑΚΕΛ στην Ελεγκτική Υπηρεσία και αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Κόμματος.
Οι ισχυρισμοί του κυρίου Λίλλη θα μείνουν από εμάς ασχολίαστοι, όχι γιατί αποφεύγουμε την ουσία, αλλά επειδή από θέση αρχής δεν πιστεύουμε στις μιντιακές δίκες. Υπάρχουν απαντήσεις στους ισχυρισμούς του κ. Λίλλη κι αυτές δόθηκαν επανειλημμένα όταν το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα. Δεν θα πάμε όμως πίσω. Εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο πρέπει βεβαίως να κοιτάμε με αυτοκριτική διάθεση το παρελθόν, αλλά το βλέμμα μας να παραμένει προσηλωμένο στο σήμερα και στο μέλλον. Η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη δίνη σκανδάλων διαφθοράς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη.  Όσο λοιπόν και να βολεύει κάποιους η παρελθοντολογία, με ισχυρισμούς για δημιουργία εντυπώσεων, εμείς έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε τις παθογένειες που οδήγησαν στον διεθνή διασυρμό της χώρας μας με ευθύνη των σημερινών κυβερνώντων. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως κάναμε πολλές φορές, για την πάταξη της διαφθοράς, για διαφάνεια και λογοδοσία.”

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ έγινε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ  σύμφωνα με το οποίο :

Ο επιχειρηματίας Νίκος Λίλλη υποστηρίζει πως το Μάιο του 2012  έκανε εισφορά  ύψους €100.000 σε μετρητά στο ΑΚΕΛ , λαμβάνοντας μάλιστα απόδειξη από τον τότε υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος Βενιζέλο Ζαννέττο. Στην απόδειξη που ο Νίκος Λίλλης έδωσε στον «Π» φαίνεται η εισφορά να έχει γίνει υπό καθεστώς ανωνυμίας. Φέρει αύξοντα αριθμό και υπογραφή, η οποία φαίνεται να ανήκει στον Βενιζέλο Ζαννέττο. Ο κ. Ζαννέττος, με τον οποίο επικοινώνησε η εν λόγω εφημερίδα, είπε  πως δεν μπορεί να θυμάται αν όντως ο Νίκος Λίλλης έκανε εισφορά στο κόμμα, καθώς πολλοί άλλοι έκαναν εισφορές εκείνη την περίοδο.

 Στα δικαστήρια 

Ο Νίκος Λίλλης, σχολιάζοντας στον «Π» τα όσα ανέφερε ο Βενιζέλος Ζαννέττος σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή», δήλωσε πως ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην εμπλακεί εκ νέου σε οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση για την υπόθεση της Δρομολαξιάς την οποία έχει αφήσει πίσω του. Ωστόσο θεώρησε πως τα όσα ανέφερε ο Β. Ζαννέττος στην «Καθημερινή», ότι είχε αφήσει εκτός κάδρου ευθυνών τον Νίκο Κατσουρίδη, τον προσβάλλουν και τον διασύρουν. Υποστηρίζει πως τα €100.000 απαιτήθηκαν από το ΑΚΕΛ όταν έλαβε τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta για το έργο Aero. Επεσήμανε ότι τα χρήματα ζητήθηκαν σε μετρητά. Ο Νίκος Λίλλης είπε στον «Π» ότι θα πάρει νομικά μέτρα, κάτι το οποίο δεν είχε πρόθεση να κάνει πριν τη συνέντευξη Β. Ζαννέττου. Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να τον εμπλέξει κανένας σε εσωτερικά θέματα του ΑΚΕΛ με την αντιπαράθεση που υπάρχει με τον Νίκο Κατσουρίδη.

Η επιστολή Λίλλη

Ο Νίκος Λίλλης απέστειλεστην εφημερίδα  «Πολίτης» την ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Έχοντας συνειδητά αποφασίσει να μην απαντώ σε τοποθετήσεις και θέσεις που αφορούσαν το θέμα Δρομολαξιάς, αφενός σεβόμενος τη δικαστική διαδικασία και το αποτέλεσμά της, και αφετέρου γιατί δεν ήταν κάτι ευχάριστο όλο αυτό που συνέβη, διαβάζοντας με έκπληξη τις δημόσιες τοποθετήσεις του κυρίου Βενιζέλου δεν έχω άλλη επιλογή από του να τοποθετηθώ.

Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση ενός Κακουργιοδικείου αλλά και ενός Εφετείου δεν ήταν και δεν είναι σεβαστή!! Στις δύσκολες ήμερες και καταστάσεις που ζούμε θεωρώ ότι είναι το τελευταίο που έμεινε για να διαφυλάξουμε.

Σεβόμενος την ιδεολογία και τις καταβολές μου, αλλά και της οικογένειάς μου, παρ’ όλες τις προκλήσεις και προσπάθειες σπίλωσής μου δεν αντέδρασα ποτέ. Έχω όμως πλέον αποφασίσει να κινηθώ νομικά τόσο για τον διασυρμό τον οποίο έχω υποστεί αλλά και για τις οικονομικές αποζημιώσεις από όσους έχουν εκβιαστικά αποσπάσει χρήματα από εμένα και τις εταιρείες μου. 

Για παράδειγμα, παρουσιάζω στη δημοσιότητα την απόδειξη που μου έδωσε ο κύριος Βενιζέλος για τις €100.000 μετρητά που του παρέδωσα. Δυστυχώς την ανακάλυψα ανάμεσα σε πολλά έγγραφα σε μεταγενέστερο στάδιο από την αποπεράτωση της υπόθεσης για την οποία ο κ. Βενιζέλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τη συμπεριλάβει και αυτήν στο βιβλίο του σε ένα ειδικό κεφάλαιο αναφέροντας φυσικά ποιος την υπέγραψε, γιατί απαίτησε και πήρε σε μετρητά αυτά τα χρήματα και τι έγινε με τα χρήματα αυτά. Θεωρώ ότι το οφείλει στον μέσο τίμιο Αριστερό πολίτη της εργατιάς τον οποίο εκπροσωπεί από τις ανώτατες βαθμίδες του κόμματος.

Υ.Γ. 1: Ίσως και για αυτό άλλα και για πολλά άλλα να φταίει ο «προστάτης καθοδηγητής» μου.

Υ.Γ. 2: Δεν καθοδηγήθηκα και δεν θα καθοδηγηθώ ποτέ και από κανέναν. Έχω δική μου άποψη και κρίση».

Δεν θυμάται ο Βενιζέλος

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Βενιζέλο Ζαννέττο και του έθεσε  υπ’ όψιν τους ισχυρισμούς του Νίκου Λίλλη. Ο κ. Ζαννέττος ανέφερε πως δεν μπορεί να θυμάται μετά από 8 χρόνια αν ο κ. Λίλλης έκανε εισφορά €100.000 ευρώ στο κόμμα. Όπως είπε ο κ. Ζαννέττος, εκείνη την περίοδο (Μάιος 2012) βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2013 και γινόντουσαν εισφορές από πολλούς ώστε να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΑΚΕΛ. Είπε ακόμα ότι με τα όσα ίσχυαν τότε αυτές οι εισφορές ήταν και νόμιμες και νομότυπες.

Είμαι στο στόχαστρο

Ο Βενιζέλος Ζαννέττος, σχολιάζοντας το ευρύτερο θέμα της Δρομολαξιάς, ανέφερε πως από όλη αυτή την υπόθεση ο ίδιος είναι ο πιο ταλαιπωρημένος και αδικημένος. «Δεν πήγε άλλος φυλακή, εγώ πήγα για 3,5 χρόνια» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την αποφυλάκισή του συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο κάποιων. Εξέφρασε πικρία γιατί εδώ και χρόνια υφίσταται επιθέσεις, σημειώνοντας πως όλες τις λεπτομέρειες θα τις καταγράψει στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει.

Δεν είχε προσωπικό κέρδος

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση της Δρομολαξιάς αναφέρθηκε για τον Βενιζέλο Ζαννέττο ότι αυτός «δεν προσκτήθηκε προσωπικώς οικονομικό κέρδος από την κακουργηματική του συμπεριφορά. Επιδίωξη του Βενιζέλου Ζαννέττου δεν ήταν το χρηματικό κέρδος για τον εαυτό του ή για την οικογένειά του. Ο κατηγορούμενος δεν απείλησε τον Νίκο Λίλλη με σωματική βία ή επέφερε σε αυτόν σωματικούς τραυματισμούς ή κατέστρεψε κακοβούλως κινητή ή ακίνητή του περιουσία ή τον απείλησε ποτέ με τέτοιας μορφής ενέργειες». Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, «δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι το χρηματικό αντικείμενο της εκβίασης που αποσπάσθηκε από τον Νίκο Λίλλη ανήλθε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ».

Στο κείμενο της απόφαση αναφερόταν ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος, «κατά τους κρίσιμους χρόνους, ενήργησε με αποφασιστικότητα, προσχεδιασμό και προγραμματισμό, με τρόπο ψυχρό και κυνικό, εκβιάζοντας τον Νίκο Λίλλη ενώπιον δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΗΚ» και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου «εγκληματική».

«Ελαφρυντικό» η μη δίωξη Λίλλη

Η χρησιμοποίηση του Νίκου Λίλλη ως μάρτυρα κατηγορίας επιμετρήθηκε στα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Όπως είχε σημειώσει στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο, «η κατηγορούσα αρχή επέλεξε να μην κατηγορήσει τον Νίκο Λίλλη για τα ποινικά αδικήματα που παραδέχθηκε πως τέλεσε στην υπόθεση, αποφασίζοντας απεναντίας να του παράσχει πλήρη ασυλία και να τον χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας, κάτι που συνιστά, διαχρονικώς, μια καλώς αναγνωρισμένη, θεμιτή και κατ’ επανάληψιν ακολουθητέα διωκτική ενέργεια και πρακτική».

Σημειωνόταν πως «είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως ο ρόλος του Νίκου Λίλλη δεν ήταν τέτοιος ώστε να επιτρέπει τον χαρακτηρισμό του ως ιθύνοντος νου, ούτε η καταδικαστέα συμπεριφορά του αποκαλύπτει πως ο Νίκος Λίλλης υπήρξε ο εγκέφαλος πίσω απ’ ό,τι απετέλεσε επίδικο».

Καταδίκες κατ’ έφεση

Όλοι οι καταδικασθέντες στην υπόθεση είχαν κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έφεση του Βενιζέλου Ζαννέττου είχε απορριφθεί και είχε επικυρωθεί η καταδίκη του σε 3,5 χρόνια φυλάκιση. Ο Στάθης Κιττής είχε απαλλαχθεί από μία κατηγορία, ωστόσο δεν είχε μειωθεί η ποινή των 8 ετών που ήταν μεγαλύτερη από τις συντρέχουσες ποινές. Ο Ορέστης Βασιλείου, από 9 χρόνια που ήταν η αρχική του καταδίκη, τελικά καταδικάστηκε σε 7 χρόνια. Για τον Γρηγόρη Σουρουλά, από 6,5 χρόνια, η ποινή του μειώθηκε στα 4,5 χρόνια. Απορριπτική ήταν η απόφαση και για την έφεση του Χαράλαμπου Τσουρή ο οποίος ωστόσο είχε ήδη αποφυλακιστεί.