Αντιδράσεις για την υπόθεση του σφαγείου Cypra

 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση του σφαγείου Cypra με τα κόμματα να ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου με δηλώσεις του ανέφερε:

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση του σφαγείου Cypra είναι ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχουν:

  • Ζητήματα σύγκρουσης συμφέροντος.
  • Θέματα ανικανότητας, ανεπάρκειας και ασύγγνωστης αμέλειας από τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για εργατικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα.
  • Θέματα πολιτικής ευθύνης από μέρους της κυβέρνησης.


Οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες:

  • Είναι επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που το σφαγείο απέκτησε δεσπόζουσα, ουσιαστικά μονοπωλιακή θέση στον τομέα του.
  • Όταν δεν λειτουργούν σωστά υπηρεσίες του κράτους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώνει αθώα.


Το εύρος του σκανδάλου, όμως, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην ανικανότητα και την ανεπάρκεια και στη σύγκρουση συμφέροντος!

Χωρίς πολιτικές πλάτες και πολιτική κάλυψη δεν μπορεί κανείς για τόσα χρόνια να είναι στο απυρόβλητο και ατιμώρητος για τις παρανομίες του.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να μιλήσει και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται!”

  Συμμαχία  Πολιτών 
Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της σημειώνει:

“Ενώπιον ακόμα μίας ντροπιαστικής υπόθεσης με οσμή διαπλοκής και αδιαφάνειας βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία, μετά απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σφαγείο Cypra – ιδιοκτησίας του συζύγου της Γενικής Λογίστριας – και ειδικότερα τη σύγκρουση συμφερόντων του ελεγκτικού οίκου που επέλεξε ο σύζυγός της Ρέας Γεωργίου για έλεγχο των οικονομικών του δραστηριοτήτων, ο οποίος ανήκει στον αδελφό της!
Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί αυτεπάγγελτη έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα για τη νέα υπόθεση αδιαφάνειας η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Είναι ακριβώς αυτά τα φαινόμενα τα οποία κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, έναντι των θεσμών του κράτους.
Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν το Κίνημά μας, στην Κύπρο δεν υπάρχει επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου ούτε και θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη διαφάνεια.
Το Κράτος μας έμαθε να λειτουργεί πυροσβεστικά και όχι προληπτικά, γι’ αυτό και το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Οι έλεγχοι γίνονται πάντα κατόπιν εορτής, διενεργώντας ουσιαστικά «αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος». Σ’ αντίθεση με άλλα κράτη, τα οποία πέραν του τελικού ελέγχου που διενεργείται από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες, εισήγαγαν παράλληλα και μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, ούτως ώστε να κλείνουν «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε επιτήδειους να εκμεταλλεύονται το σύστημα.
Η ατιμωρησία που παρατηρείται στην Κύπρο σε ότι αφορά τα φαινόμενα σκανδάλων, ενθαρρύνει τους επιρρεπείς στη διαπλοκή. Απαιτούνται εδώ και τώρα αποτρεπτικές ποινές, τέτοιες που θα λειτουργούν ανασταλτικά σε περίπτωση που κάποιος διανοείται να ξεγελάσει το Κράτος.  “