Το Κίνημα Αλληλεγγύη για τις εξελίξεις στην Αρμενία

armeniaΤο Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του το τονίζει ότι προσυπογράφει και ανεπιφύλακτα στηρίζει την κάτωθι ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου.

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ»

«Παρακολουθούμε όλοι με αγωνία τις εξελίξεις στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Πασινιάν έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην χώρα και έχει κατεβάσει σύσσωμη την αντιπολίτευση στους δρόμους ζητώντας δίκαια την παραίτηση του, όπως θα συνέβαινε σε κάθε δημοκρατική χώρα μετά από μια τέτοιας έκτασης εθνική τραγωδία.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα στην πρωτεύουσα Γιερεβάν, ενώ κατά την σημερινή (18/11) συγκέντρωση οι εκπρόσωποι των 17 κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο ειρηνικά και με βάση τις συνταγματικές επιταγές.

Ο οδικός αυτός χάρτης προβλέπει:

  1. Την απομάκρυνση του Πρωθυπουργού, είτε με την οικειοθελή παραίτηση του, προοπτική που δεν διαφαίνεται από την μέχρι σήμερα στάση του, είτε με την σύγκληση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου που θα ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο και θα άρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
  2. Την εκλογή νέου Πρωθυπουργού, που θα χαίρει της ευρείας εκτίμησης του λαού, ο οποίος θα σχηματίσει νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Οι τρεις στόχοι της μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας θα πρέπει να είναι:

  1. Η επαναξιολόγηση των προβλεπόμενων από την ανακοίνωση συμφωνιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των οδυνηρών συνεπειών της.
  2. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών, κοινωνικοοικονομικών και υγειονομικών συνεπειών του πολέμου.
  3. Η προκήρυξη και διοργάνωση στο άμεσο προσεχές μέλλον ελεύθερων και δίκαιων εκλογών για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή υποστηρίζει τον παραπάνω οδικό χάρτη που θα συμβάλλει στην ομαλή και ειρηνική μετάβαση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αρμενία σήμερα.

Ο αρμενικός λαός θα πρέπει ενωμένος και με την καθοδήγηση νέας και ενωτικής Κυβέρνησης να επουλώσει τα τραύματά του και να χτίσει το μέλλον του με αισιοδοξία».

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου