Μιλλιέτ: Ο Πομπέο άλλαξε το πρόγραμμά του λόγω συγχαρητηριίων Ερντογάν στον Μπάιντεν


imagewΤα συγχαρητήρια Ερντογάν στον Μπάιντεν άλλαξαν το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες το αρχικό πρόγραμμα ήταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, η επιστολή που απέστειλε στις 10 Νοεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον “‘Εκλεγμένε κ. Πρόεδρε» δημιούργησε κρίση στην ομάδα του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Για τον λόγο αυτό άλλαξε και το πρόγραμμα Πομπέο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Πάντως σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, η απόφαση του Μάικ Πομπέο να συναντήσει μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κων/πολη, παραβιάζει την διπλωματική πρακτική.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αττάλειας, Ταρίκ Ογουζλού αναφέρει στο Ανατολού πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για την Τουρκία.

“Αν υποθέσουμε πως ο Πομπέο είναι από αυτούς που εφαρμόζουν πιστά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε πως η στάση που πηγάζει από την επίσκεψη αυτή στην Τουρκία δεν αποτελεί ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη’, αναφέρει.

Ο Ογουζλού δηλώνει πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί συμμαχικές χώρες και στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί και στην Τουρκία “αντί να συναντηθεί με ιθύνοντες, θεωρεί επαρκές το να έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη. Αυτό κατά βάση μπορεί να είναι και σημάδι δυσαρέσκειας προς την Τουρκία. Μπορεί επίσης να εκφράζει τη δήθεν δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κομψή και ευγενική, βρίσκεται εκτός του πλαισίου της ευγένειας και είναι αντίθετη με τη διπλωματική πρακτική».