Ο Τατάρ ανέλυσε τις θεσεις του στο κυπριακό στην Σπέχαρ

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση με την Αν. Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατά την οποία σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέλυσε την νέα προσέγγιση και πολιτική των Τ/κ για να υπάρξει συμφιλίωση στην Κύπρο.

Αφού είπε ότι οι συζητήσεις για ομοσπονδία έχουν αποτύχει,  ανέφερε ότι ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν λύση στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και των δύο κρατών και ζήτησε από την Σπέχαρ να μεταβιβάσει αυτό το μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται η κ. Σπέχαρ του ανέφερε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε χαμηλά επίπεδα και ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναζωογόνηση των τεχνικών επιτροπών για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Απαντώντας, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τ/κ υποστήριζαν πάντοτε τα ΜΟΕ και τις Τεχνικές Επιτροπές και είπε ότι είναι η ε/κ πλευρά που πρέπει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και υποστήριξε ότι η στάση της ε/κ πλευράς είναι σε αντίθεση με τέτοιες προσπάθειες για βελτίωση της καθημερινότητας, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για ΜΟΕ.

Εκτός από τα ΜΟΕ, είπε, πρέπει να προωθηθούν οι απευθείας πτήσεις, ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή να γίνει πιο αποτελεσματικός, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για τους ξένους τουρίστες και τους επενδυτές στα οδοφράγματα και το οδόφραγμα στην περιοχή της οδού Λήδρας πρέπει να ανοίξει.

Μίλησαν επίσης και για το Βαρώσι. Η κ. Σπέχαρ εξέφρασε τις γνωστές της θέσεις και προειδοποιήσεις, όπως μεταδίδεται, ενώ ο κ. Τατάρ μίλησε για τη σημασία του ανοίγματος της περιοχής.

Ο Τατάρ είπε ότι η κίνηση ήταν ένα πρωτοποριακό βήμα και ότι στόχευαν να επιστρέψουν περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους που θα έκαναν αίτηση μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας η οποία, είπε, αναγνωρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις από Ε/κ.

«Πώς θα αντιταχθείτε σε αυτά τα αιτήματα ως ΟΗΕ;» ρώτησε την κ. Σπέχαρ και είπε ότι στο παρελθόν τα Βαρώσια προτάθηκαν επανειλημμένα στο πλαίσιο ενός πακέτου και αργότερα έγιναν μέρος της συνολικής λύσης, αλλά και τα δύο απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους.  Είπε ακόμη ότι  δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, νομική και ανθρωπιστική λογική να κρατήσει τα Βαρώσια κλειστά.

Αντάλλαξαν απόψεις και για την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και την περιοχή στο τέλος του μήνα και την συνάντηση με τον ΟΗΕ στη σύνθεση 5+1.

Μίλησε και για την λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ και είπε ότι αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττει την οικονομία.

Για την πανδημία είπε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 5-6 κρούσματα κάθε μέρα και ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους 200 αλλά παρά ταύτα δεν έκλεισαν οι ίδιοι τα οδοφράγματα σε αντίθεση με τους Ε/κ που το έπραξαν όπως είπε, για πολιτικούς λόγους.