Επιμένει στο πικ νικ ο Ερντογάν, δεντροφύτεση και συνομιλία με Τατάρ μέσω τηλεδιάσκεψης

 

imagewΣε τελετή φύτευσης 3.000 δενδρυλλίων χαρουπιάς και ελιάς στην περιοχή Διόριος-Καπούτι, στα κατεχόμενα, που είχε καταστραφεί τον περασμένο Μάιο από πυρκαγιά, παρέστη χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την «11η Νοεμβρίου Εθνική Γιορτή Αναδάσωσης» στην Τουρκία με θέμα «Ανάσα στο Μέλλον, Ανάσα στον Κόσμο».

Η γιορτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρσι στην Τουρκία και φέτος διευρύνθηκε με την συμμετοχή 30 χωρών, στις οποίες φυτεύτηκαν δέντρα ταυτοχρόνως. Η τελετή έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Γκιουνές στο πρωτοσέλιδό της σήμερα αναφέρει ότι πριν την έναρξη της φύτευσης των δενδρυλλίων, ο Τατάρ είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο Πρόεδρο, στον οποίο εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υλική και ηθική στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία κατά τις προσπάθειες αναδάσωσης της περιοχής που κάηκε στην καταστροφική πυρκαγιά.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι απευθυνόμενος στον κ. Τατάρ, ο κ. Έρντογαν είπε ότι η χώρα του παρέχει στην «ΤΔΒΚ» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, κάθε στήριξη που χρειάζεται σε ελικόπτερα, βαριά μηχανήματα, τεχνική εκπαίδευση και πυροσβεστικά οχήματα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για μια πιο πράσινη και ευημερούσα χώρα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους «ψευδο-οικολόγους», κατά την έκφρασή του.

Εκφράζοντας θλίψη για την πυρκαγιά στα κατεχόμενα τον περασμένο Μάιο, ο Ταγίπ Έρντογαν  είπε ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες αναδάσωσης του ψευδοκράτους. «Το σαββατοκύριακο θα είμαστε μαζί σας κ. Τατάρ.  Μάθαμε ότι γίνεται αναδάσωση στον χώρο που θα κάνουμε πικνίκ. Θα ζήσουμε μαζί σας εκείνη την ομορφιά του χώρου του πικνίκ».

Στο μεταξύ, η Αβρούπα γράφει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς το καθήκον να παρέχει στήριξη στις εθνικές γιορτές και στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προσπάθειες που διεξάγονται ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Στα κατεχόμενα ζουν πολλά άτομα που κατάγονται από την Αλεξανδρέττα και έλαβαν «υπηκοότητα» από το κατοχικό καθεστώς, ανέφερε ο κ.  Σαβάς προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας «ειδικός δεσμός» ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και την κατεχόμενη Κύπρο, όπου επιχειρηματίες από την Αλεξανδρέττα έχουν κάνει επενδύσεις. Μίλησε για θαλάσσιο λεωφορείο που θα ξεκινήσει σύντομα την σύνδεση Αλεξανδρέττας – κατεχομένων και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων ανάμεσα στις «δύο χώρες». Θα καταβάλουμε έντονη προσπάθεια για να αναγνωριστεί πολιτικά το ψευδοκράτος σε όλο τον κόσμο, κατέληξε.

Σε σχόλιό της η Αβρούπα γράφει ότι πρέπει να έχει θιγεί ο κ. Κιλιτσντάρογλου επειδή δεν τον προσκάλεσε ο Πρόεδρος Έρντογαν στο πικνίκ που θα κάνει στο Βαρώσι την προσεχή Κυριακή και γι’ αυτό ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας την ανάπτυξη των σχέσεων με το ψευδοκράτος.  «Γιατί την Αλεξανδρέττα; Άραγε ήθελε να δώσει το μήνυμα της προσάρτησης;» διερωτάται η Avrupa χαρακτηρίζοντας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ως «οπαδό της κατάκτησης» και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ως «οπαδό της προσάρτησης».