Νέο πακέτο στήριξης ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας

imagewΝέο πακέτο στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργοδοτούμενων ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδιο επιδότησης εργαζομένων, σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή εφάπαξ χορηγίας και εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Όπως ανέφερε η κ. Αμιλιανίδου τα σχέδια τα οποία ανακοινώθηκαν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας  σήμερα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στο κράτος επιπρόσθετα γύρω στα €30 εκατ. το μήνα ότι οι δαπάνες που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και την υλοποίηση των νέων σχεδίων θα υπερβούν τα €700 εκατ. και ότι έχουν βοηθηθεί άνω των 190.000 εργαζομένων.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιβολή αποκοπών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η πολιτική μας αυτή την στιγμή είναι αυτή της στήριξης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι «δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών» είτε αυτά είναι αναπτυξιακά έργα, μισθοί, επιδόματα ή συντάξεις και ότι κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, την εγχώρια κατανάλωση «και θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για αύξηση και τις ανεργίας αλλά και αύξηση των χρεοκοπιών»

Δικαιώνεται η πολιτική μας, δηλώνει ο Πετρίδης

Σε εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι «η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η συνέχιση μιας ευέλικτης, στοχευμένης, συνετής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, η πλήρης εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών εργαλείων, αλλά και ο προσαρμοσμένος για την αντιμετώπιση της πανδημίας προϋπολογισμός του 2021, αποτελούν τα όπλα μας για αντιμετώπιση και αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης».

Ανέφερε επίσης ότι η εξέλιξη της πανδημίας «τόσο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιώνει τις εκτιμήσεις μας αλλά και την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, υιοθετώντας σωρεία μέτρων στήριξης, στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούσε η διακύμανση της πανδημίας».

Σε ερώτηση για πόσο καιρό μπορεί η οικονομία να αντέξει ένα ολικό lockdown, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτή την στιγμή μπορούμε να στηρίζουμε γιατί εφαρμόσαμε μια ευέλικτη και προσεκτική πολιτική. «Αν εισακούγαμε τα καλέσματα κάποιων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σίγουρα θα είχαμε μείνει από εφόδια», πρόσθεσε.

Σήμερα, είπε, γνωρίζουμε περισσότερα για την πανδημία και υπάρχουν στόχοι σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εμβόλια και την αντιμετώπιση της υγειονομικής διάστασης. «Με αυτή τη προοπτική είμαι αισιόδοξος ότι τον επόμενο χρόνο θα επανέλθουμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η πολιτική η οποία ακολουθούμε θα έχει αποτελέσματα», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πότε θα δοθούν τα κονδύλια ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «θα δοθούν άμεσα τα λεφτά όπως είχαν δοθεί άμεσα και την πρώτη φορά», προσθέτοντας ότι η διαδικασία έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περισσότερο για τυπικούς λόγους.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2021 απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι ήδη αναθεωρημένος ούτως ώστε να είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τα δύο τοπικά lockdown θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις για αλλαγή του προϋπολογισμού.

Σε ερώτηση αν γίνονται σκέψεις για έξοδο στις αγορές, απάντησε «ο δανεισμός δεν προαναγγέλλεται». Το κράτος είπε έχει διασφαλίσει ρευστότητα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει εκτιμηθεί από τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης. Σίγουρα, πρόσθεσε, «η διαχείριση του δημόσιου χρέους, ειδικά σε συνθήκες αβεβαιότητας και πανδημίας, είναι κάτι το οποίο συνεχώς αναθεωρείται και επανεξετάζεται».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Κύπρος είναι πρωταθλητής όσον αφορά το ταμείο SURE. Είμαστε η μόνη χώρα για την οποία εγκρίθηκαν 8 σχέδια ύψους €479 εκατ. το οποίο αναλογεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κατ’ αναλογία πληθυσμού σε σχέση με τις άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι επίσης πρωταθλήτρια όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σίγουρα, είπε μεταξύ άλλων, αποτελεί πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «γίνονται εντατικές προετοιμασίες ούτως ώστε να καταφέρουμε να έχουμε εξίσου καλή επίδοση και εκεί».

Οι δαπάνες από τον Μάρτιο θα υπερβούν τα 700 εκατ.

Από την πλευρά της η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι με στοχευμένα μέτρα και σχέδια έχει προστατέψει αποτελεσματικά τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους και μια σημαντική στήριξη των ανέργων, οι οποίοι εξάντλησαν τους έξι μήνες που δικαιούνται ανεργιακό επίδομα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε, «έχουν στηριχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις τόσο με το εφάπαξ ποσό των €100 εκατ. το οποίο αφορούσε τα λειτουργικά έξοδα, όσο και με την κάλυψη σε μεγάλο βαθμό του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων».

Διαβεβαίωσε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες ότι με τα νέα υγειονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό «η στήριξη θα συνεχιστεί». Ακριβώς, πρόσθεσε, τα σχέδια τα οποία είχαν εξαγγελθεί έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να καλύψουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα βρίσκονται και σε αναστολή εργασιών μέχρι το τέλος του μήνα.

Όλα τα άλλα σχέδια τα οποία εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, είπε.
Είναι αυτονόητο ότι με τα νέα αναγκαία υγειονομικά μέτρα ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργοδοτών οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτά τα σχέδια θα αυξηθεί.

«Υπολογίζουμε ότι πέραν των 130 με 150 εκατ. τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει θα χρειαστεί ένα επιπρόσθετο κόστος των €30 εκατ. το μήνα», είπε.  Απαντώντας σε ερώτηση για τη δαπάνη των σχεδίων που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέφερε ότι με αυξημένο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων και επιπρόσθετα με τα νέα δύο σχέδια τα οποία ανέφερε και τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα €30 εκατ. το μήνα. Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή την στιγμή το ποσό το οποίο θα είναι αναγκαίο.

Η κ. Αιμιλιανίδου συνέχισε λέγοντας ότι «σε πλήρη συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και σύμφωνα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η στήριξη θα συνεχίσει ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και έμμεσα και οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα».

«Οι δαπάνες που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και την υλοποίηση των νέων σχεδίων θα υπερβούν τα €700 εκατ», ανέφερε, «χωρίς να υπολογίζω τα δύο νέα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί από τον Υπουργό Οικονομικών».

Αυτό, σημείωσε, «έχει γίνει κατορθωτό λόγω της ορθής οικονομικής πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια που μας έχει δώσει την δυνατότητα να βοηθήσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο πέραν των 190.000 εργαζομένων ανέργων, οι οποίοι είχαν πραγματικά την ανάγκη την στήριξη του κράτους προνοίας».

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε επίσης ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, «στάθηκε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε πρόσωπο το οποίο είχε ανάγκη», διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο καλό ανταποκρινόμενοι σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η Κύπρος και όχι μόνο».

Σε ερώτηση για την ίση κατανομή της βοήθειας διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους και αυξάνεται ο αριθμός των λειτουργών οι οποίοι χειρίζονται αυτά τα θέματα «για να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πηγαίνουν σε εκείνους που πραγματικά δικαιούνται να τα λάβουν».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται ακριβώς για να μειωθεί η ανισότητα μεταξύ των επιχειρήσεων μέχρι την επαναφορά στην ομαλότητα. Αυτή είπε είναι η ευρεία πολιτική που ακολουθείται κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «φαίνεται ότι στο πλαίσιο του εφικτού επιτυγχάνεται». Σε άλλες χώρες, 8 μήνες μετά την κρίση, οι ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ μεγαλύτερες παρά στην Κύπρο, είπε.

Τα νέα Σχέδια Στήριξης

Σχέδιο Επιδότησης Εργαζομένων

Το Σχέδιο επιδότησης εργαζομένων ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας. Όπως ανέφερε, όσες επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι και το τέλος του μήνα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα σχέδια της πλήρους αναστολής και οι εργαζόμενοι τους θα μπορούν να λαμβάνουν σε ποσοστό 60% του μισθού τους με ανώτατο όριο τα €1.214 για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 πρόσωπα το 100% του προσωπικού και για επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 9 ατόμων το 97% του προσωπικού τους.

Επιπρόσθετα με όσες επιχειρήσεις θα είναι σε αναστολή εργασιών λόγω των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 80% τότε θα μπορούν να εξομοιώνονται με επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή.

Υπενθύμισε ότι τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί και για τα οποία θα είναι δικαιούχοι και με τα νέα μέτρα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι το ειδικό σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, το σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία, όπως τα τουριστικά πρακτορεία, τα κέντρα αναψυχής, τα εστιατόρια και τα καφέ. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει το σχέδιο για επιχειρήσεις που συνδέονται με επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή και έδωσε το παράδειγμα της τροφοδοσίας εστιατορίων. Θα συνεχίσει επίσης το ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων και των αυτοτελώς εργαζομένων.

Έχουν επίσης εκπονηθεί δύο σχέδια, για εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπορούν να διακινηθούν για την εργασία τους, με τη παροχή ειδικού επιδόματος ίσου με το 60% της αναλογίας μισθού για τις ημέρες που αφορούν τα μέτρα, πρόσθεσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθούν ειδικά συνεργεία εξυπηρέτησης αναγκών ευάλωτων προσώπων οι γονείς των οποίων βρίσκονται σε άλλη επαρχία.

Σχέδιο Επιδότησης Επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή

Προνοεί την επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων με εφάπαξ χορηγία για επιχειρήσεις  περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούσαν υπό πλήρη αναστολή των εργασιών τους από τις 16 Μαρτίου, 2020.

Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα προνοείται η εφάπαξ χορηγία €10.000 και από 10 άτομα και άνω προσωπικό €15.000.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών το σχέδιο επιδότησης αφορά επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική αναστολή και συμμετείχαν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ 13 Μαρτίου και 31 Οκτωβρίου, 2020.

Ανακοινώθηκε επίσης σχέδιο επιδότησης με εφάπαξ χορηγία επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που τελούν υπό πλήρη αναστολή ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα συμμετέχουν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Το σχέδιο αυτό αφορά επίσης την επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων.

Συγκεκριμένα, αφορά την καταβολή:

Ποσού €500 για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 1 άτομο και τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.  

Ποσού €1.250 για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μεταξύ 2 – 5 άτομα και τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Ποσού €1.750 για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μεταξύ 6 – 9 άτομα και τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Ποσού €2.500 για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μεταξύ 10 – 50 άτομα και τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Ποσού €3.000 για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν πάνω από 50 άτομα και τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε επίσης εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, προσθέτοντας ότι καταργείται η υποχρέωση για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκεκριμένου λογιστή του αιτητή για τις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Ανακοίνωσε ακόμα εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια επίσης μέχρις τι 30 Ιουνίου, 2021.

Διευκρίνισε ότι σε αυτά μπορούν να περιληφθούν και νέα στεγαστικά δάνεια τα οποία κατά την έκδοσή τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Το ενοποιημένο δάνειο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα €300.000, η συμφωνία δανείου θα πρέπει να έχει υπογραφεί μετά την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν ενοποιηθεί στο νέο δάνειο εκτός του νέου στεγαστικού δανείου εξυπηρετούμενα δάνεια του ίδιου σκοπού τα οποία δεν παρουσίαζαν πέραν των 90 ημερών καθυστέρηση.  Στο πλαίσιο του σχεδίου θα επιδοτείται το επιτόκιο του δανείου που αφορά μόνο το νέο στεγαστικό δάνειο.

Τα σχέδια που έληγαν αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου, 2020, παρατείνονται έτσι ώστε να καλύπτονται επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου, 2020 μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2021.

Διευκρινίσεις για την μετακίνηση μεταξύ επαρχιών

Η κ. Αιμιλιανίδου προέβηκε σε διευκρινίσεις για την μετακίνηση μεταξύ επαρχιών.

Σύμφωνα με την ίδια επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων, εμπορευμάτων, πρώτων υλών σε επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως επαρχίας, οι οποίες παραμένουν δραστηριοποιημένες, φτάνει το πρόσωπο το οποίο διακινείται κατέχει την παραγγελία των αγαθών αυτών.

Επιτρέπεται η διακίνηση εργαζομένων οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία των δραστηριοποιημένων επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κοινό. Έδωσε τα παραδείγματα της οικοδομικής βιομηχανίας, των εγκαταστάσεων πετρελαίων, των βιομηχανιών τροφίμων, φαρμάκων, την διακίνηση για σκοπούς επιδιόρθωσης και συντήρησης και των ταχυμεταφορών.

Επιτρέπεται η διακίνηση εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Επιτρέπεται επίσης η διακίνηση γεωργών και κτηνοτρόφων με την παρουσίαση από τον ΚΟΑΠ εντύπου εκταρικής ή κεφαλικής επιδότησης ή βεβαίωση από το επαρχιακό γραφείο γεωργίας.

Διαζευγμένοι γονείς θα μπορούν επίσης να βλέπουν τα παιδιά τους.