Ο Πούτιν περιμένει τα «επίσημα» αποτελέσματα για να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

2958510Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή, έχοντας σημειώσει την αμφισβήτηση της νίκης του νεοκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει.

Πάντως, για κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβαστεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά τη μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τότε δεν είχε υπάρξει δικαστική προσφυγή για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξικό και η Βραζιλία δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώνονται συνεχώς όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πούτιν αρνήθηκαν ότι το Κρεμλίνο αναμείχθηκε ενεργά στην εκλογική διαδικασία το 2016 συμβάλλοντας στη νίκη του Τραμπ, παρά τα συμπεράσματα των αμερικανικών ερευνών που οδήγησαν, άλλωστε, στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να αυξήσει την ένταση, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στη Μόσχα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυβε τον θαυμασμό του προς τον Πούτιν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο και ότι η Ρωσία ελπίζει ότι με τον «επόμενο» θα γίνει δυνατός ένας διάλογος ώστε να υπάρξει συμφωνία για τους τρόπους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.