Κορωνοϊός:Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παγκοσμίως

imagewΗ Βραζιλία παρουσιάζει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ,, ενώ τα θύματα αυξάνονται και σε πολλές άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, άλλοι 128 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 10.554 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονωϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 162.397 νεκρούς επί συνόλου 5,66 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμη 5.331 κρούσματα του SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στην Αργεντινή τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Κυριακή, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να φθάνει τους 1.242.182. Επρόκειτο για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την 17η Αυγούστου.

Το ίδιο διάστημα, 212 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 33.560 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στα νοσοκομεία από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 271 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να φθάσει τους 40.439, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.787.324 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, 38.619 νέα από το Σάββατο, όταν ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 86.852 καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Το υπουργείο ανέφερε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία θα διορθωθούν αύριο έπειτα από προβλήματα στη συγκέντρωσή τους.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να φθάνει τους 27.553, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις 100 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας του εντοπισμού μικρών εστιών στην πρωτεύουσα Σεούλ (39 περιπτώσεις), την επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (21) και στις πύλες εισόδου της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας (27). Το ίδιο διάστημα, άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 480 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,74%. Στον αντίποδα, 61 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν πλήρως. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει έφθασε τους 25.029.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 219 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.887 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο Μεξικό έφθασε έτσι τους 95.027 νεκρούς επί συνόλου 967.825 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα. Ομως στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα – ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους – από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 33 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι 28 την προηγουμένη. Τα 32 από τα κρούσματα ήταν “εισαγόμενα”, διευκρίνισε το υπουργείο, χρησιμοποιώντας έναν όρο που αναφέρεται σε κυρίως Κινέζους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις στις πύλες εισόδου στην επικράτεια. Ενα από τα κρούσματα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στην Τιαντζίν. Πρόκειται για εργάτη σε αποθήκη κρεάτων που χειρίστηκε κατεψυγμένο χοιρινό προερχόμενο από τη Γερμανία. Οι αρχές στην κινεζική πόλη διενεργούν τεστ στην εγκατάσταση αυτή και άλλες παρόμοιες. Σύμφωνα με το Υπουργείο, εντοπίστηκαν εννέα ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 36 την προηγουμένη. Ακόμη 19 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία. Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 424 ασθενείς, εννέα σε σοβαρή κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.245 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στην Ελλάδα

Τριανταπέντε θάνατοι και 1914 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Κυριακή στην Ελλάδα.

Από τα 1.914 νέα κρούσματα τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56.698, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες ενώ τα 4.429 (7,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.678 (27,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 228 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Από αυτούς οι 57 (25,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 316 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι 35 θάνατοι σε ένα 24ωρο αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.

ΙΡΑΝ

Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε την Κυριακή  το Ιράν με 459 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 38.291 στην πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Μέσης Ανατολής. Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Σίμα Σαντάτ Λιρί είπε στην κρατική τηλεόραση ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά 9.236, στις 682.486 μολύνσεις.

ΤΣΕΧΙΑ

Η Τσεχία ανακοίνωσε 7.722 νέα κρούσματα κορωνοϊού για το τελευταίο 24ωρο, την τρίτη φορά αυτόν τον μήνα που ο ημερήσιος απολογισμός πέφτει κάτω των 10.000 μολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο χθεσινός απολογισμός είναι ο χαμηλότερος από την 1η Νοεμβρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται πλέον σε 411.220, στη χώρα με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους. Τα κρούσματα έχουν δεκαπλασιαστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 155 νέους θανάτους σήμερα, που περιλαμβάνουν 99 από χθες, μαζί με αναθεωρήσεις από άλλες ημέρες. Συνολικά, 4.681 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να επιβάλει καραντίνα στους ηλικιωμένους προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. “Δεν τίθεται ζήτημα να εφαρμοστεί μια καραντίνα για τους ηλικιωμένους”, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, την εφημερίδα LesEchos και το τηλεοπτικό δίκτυο Cnews. “Καταρχάς, διότι ηθικά, θα ήταν αντικειμενικά περίπλοκο”, υπογράμμισε ο Ατάλ. “Κατόπιν, διότι μερικές φορές παραβλέπουμε την κατάσταση πολλών ηλικιωμένων που δεν ζουν μόνοι και που ζουν σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικές γενιές της ίδιας οικογένειας, στο ίδιο διαμέρισμα”, συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, εξάλλου, ότι το 30% των ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μηχανική υποστήριξη είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Ο Ατάλ αναγνώρισε πως η κατάσταση των ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυτό το φθινόπωρο, είναι “πολύ δύσκολη”. “Συχνά, βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση”, τόνισε. Η Γαλλία πέρασε χθες το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της χώρας.