O ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει στην Κύπρο την Τζέιν Χολ Λουτ


imagew
 Την ώρα που  ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται παράνομα στην Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου (επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτος) μαζί με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Μαχτσελί για πίκνικ όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έδωσε εντολή στην σύμβουλό του Τζέιν Χολ Λουτ να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα πρέπει να αναμένεται στην Κύπρο στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ σε σχέση με τις επαφές που θα έχει με τις εγγυήτριες δυνάμεις, το πιθανότερο είναι να γίνουν εξ αποστάσεως.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέμενε από το Νοέμβριο του 2019 και τη συνάντηση του Βερολίνου την ολοκλήρωση της «εκλογικής διαδικασίας» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ξεκινήσει την προσπάθεια για επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο, αρχικά σε άτυπη μορφή.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή τις τουρκικές απειλές στα Βαρώσια, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ξεκαθαρίσει πως πρόθεσή του είναι να ξεκινήσει η διαδικασία απ’ εκεί που σταμάτησε. Ωστόσο, είχε επισημάνει πως δεν μπορεί να αποτρέψει το να παρουσιαστούν άλλες προτάσεις από κάποιο από τα μέρη.

Πάντως, ισχύει αυτό που έχει επανειλημμένα τονίσει μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει τη διάσκεψη προτού πειστεί από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι συνεργάτες του ότι οι συναντήσεις θα είναι χρήσιμες.