Εκλογές θρίλερ στις ΗΠΑ : Μικραίνει η διαφορά στις πολιτείες-κλειδιά

trumpbiden1Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά των ΗΠΑ συνεχίζεται, οι διαφορές μικραίνουν.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και έπαθλο 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμά του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.

Τζόρτζια και Νεβάδα

Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα δείχνει τους δύο αντιπάλους να τους χωρίζουν 2.500 ψήφοι.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Για νοθεία μιλά ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπασε τη διήμερη σιωπή του στην επαφή με τους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου για να κάνει σύντομη δήλωση, αναφερόμενος σε προσπάθειες υφαρπαγής της νίκης του και εκτεταμένη νοθεία, χωρίς να καταθέσει κανένα στοιχείο, ενώ η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται σε ορισμένες πολιτείες και δείχνει πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πλησιάζει στην επικράτηση.

 «Ευρεία συνωμοσία…»

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα μέρος ευρείας συνωμοσίας από τους εκλογικούς αξιωματούχους σε διάφορες πόλεις, τα μέσα ενημέρωσης και τους Δημοκρατικούς προκειμένου να του στερήσουν τη δεύτερη θητεία.

«Αν μετράτε τις νόμιμες ψήφους, κερδίζω εύκολα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ξεκινώντας τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, και επιχειρώντας να βάλει φωτιά στη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν παρουσίασε ωστόσο κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την αναφορά του αλλά παρέθεσε γενικόλογες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σε ορισμένες περιοχές.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει τους ψηφοφόρους μας και να κατασκευάσει αποτελέσματα» ανέφερε και έκανε λόγο περί «εξαφάνισης», «ως εκ θαύματος» και «μυστικά» των ψήφων των υποστηρικτών του.

«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει», τόνισε.

Κατηγόρησε ορισμένες πόλεις για «διαφθορά» και κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι και εκλογικοί αντιπρόσωποι σε αυτές διαπράττουν εσκεμμένα νοθεία και καταμετρούν ψήφους που κατατέθηκαν «παράνομα».

Υποστήριξε ακόμη πως τα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης», «το χρήμα» και «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» είναι όλοι εναντίον του και υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά παρά τις «επεμβάσεις» τους, το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν οι «ψευδείς δημοσκοπήσεις» δεν ήρθε.