Το καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτικών σε προγράμματα Υπ.Παιδείας, συζήτησε η Επ. Παιδείας της Βουλής


 imagew
Το καθεστώς εργοδότησης των εργαζομένων εκπαιδευτικών στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα (ΑΒΠ) του Υπουργείου Παιδείας, συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, υπό το φως της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αγορά υπηρεσιών εκπαιδευτικών σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η Επιτροπή Παιδείας θα επανέλθει σε τρεις εβδομάδες, όπως είπε ο Πρόεδρος της, Κυριάκος Χατζηγιάννης, για συνέχιση της συζήτησης σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Η Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ) Άντρη Χαριλάου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρία των συντεχνιών και των εμπλεκόμενων συνδέσμων των προγραμμάτων: Μουσικά Σχολεία, Ολοήμερα, ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, για να συζητήσουν τα επόμενα τους βήματα, τα οποία μπορεί να είναι και απεργιακά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι είχαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτηση του πολύ σημαντικού θέματος της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αγορά υπηρεσιών, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα.

Το πρόβλημα αυτό, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, χρονίζει.

Υπάρχει μια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, είπε. «Ασχέτως του τι η Νομική Υπηρεσία του κράτους, κατ΄ επέκταση οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα πράξουν στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αν και εφόσον υποβάλουν έφεση, ως προς αυτή την απόφαση λέμε εμείς ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου, προβληματισμού, πώς να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Λύσεις δεν δίνονται απλά με αποφάσεις δικαστηρίων και δεν νομίζω να είναι αυτή η προσέγγιση. Έχουμε να ρυθμίσουμε τη διεξαγωγή όλων αυτών των προγραμμάτων, να τα διασφαλίσουμε στη βάση την ποιοτική, καθώς επίσης να διασφαλίσουμε και όλο αυτό τον κόσμο, ο οποίος εργάζεται, με συνθήκες ή σε συνθήκες πολύ σωστές και ανθρώπινες», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «αναγκαίο ζητούμενο είναι να συνυπολογίσουμε και να εκτιμήσουμε το πρόβλημα στη βάση όλων των παραμέτρων του και να καταθέσουμε προτάσεις τέτοιες το συντομότερο, με τρόπο που να συνεχιστούν όλα τα προγράμματα στον εκπαιδευτικό τομέα».

Σε ερώτηση πόσοι εργαζόμενοι και πόσοι μαθητές επηρεάζονται, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν έχουν ακριβή αριθμό.

«Αντιλαμβάνεστε και μέσα δεν ακούσατε ούτε εισηγήσεις ούτε και περαιτέρω ανάλυση ή προτάσεων άλλων. Σημασία έχει ότι γίνονται αρκετά προγράμματα, είναι τα μουσικά σχολεία, είναι τα ολοήμερα, είναι τα ΚΙΕ και σωρεία άλλων προγραμμάτων που αυτά είναι συμπλήρωμα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν διανοούμαι σε καμία περίπτωση να έρθει αυτό το θέμα και να αφαιρέσει την διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα; Γι΄ αυτό πρέπει να κάτσουμε κάτω, να βρούμε λύσεις τέτοιες, στη βάση ποιότητας και στη βάση της εργασιακής αξιοπρέπειας όλων αυτών των ανθρώπων», σημείωσε.

Ως Επιτροπή Παιδείας και ως Πρόεδρος, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, είχε ζητήσει να γίνουν εισηγήσεις.

«Μέσα σήμερα προτάσεις δεν έχουν ειπωθεί, δυστυχώς. Παρά μόνο υπήρχε αντιπαράθεση σχετικά με το επόμενο βήμα πάνω σε νομική βάση. Με άλλα λόγια, αν και εφόσον θα υποβληθεί έφεση και πάνω σε αυτή τη διάσταση έχει επικεντρωθεί η συζήτηση. Όμως, λέμε ότι πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Ως Βουλή, εμείς έχουμε και ρόλο να παίξουμε και συμβολή καταλυτικά σε ένα τέτοιο διάλογο. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και δεν θα υπάρξουν διαλείμματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πώς πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πληρώνονται με την ώρα και δεν είναι εργασιακή σχέση τέτοια που να έχει βάση της, την ποιότητα των υπηρεσιών, ούτε όμως και να σέβεται τον εργαζόμενο.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πηγαίνει στην εργασία του, χωρίς να υπάρχει σεβασμός και κίνητρο τέτοιο, που να ενισχύει την ποιοτική εργασία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου βασίζεται σε τυπικότητες, δεν ετοιμάστηκε σωστή έρευνα από πλευράς των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ούτε και σωστή υπεράσπιση και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει παρθεί αυτή η απόφαση.

«Αλλά θα το επαναλάβω. Δεν είναι το ζητούμενο μας να κολλήσουμε πάνω στις τυπικότητες ή να κρίνουμε ή να καταλήξουμε σε λύσεις τέτοιες για το αν και εφόσον υπήρξε σωστή υπεράσπιση του θέματος στο δικαστήριο. Ξεκάθαρο είναι ότι θα πρέπει να βρούμε λύσεις και στα μέτρα τα οικονομικά του κράτους, αλλά και στη βάση ποιότητας και στη βάση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι για ακόμα μια φορά συζήτησαν στην Επιτροπή Παιδεία της Βουλής το καθεστώς εργοδότησης των εργαζομένων εκπαιδευτικών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Η συζήτηση σήμερα, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, διεξήχθη υπό το φως της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει πλήρως τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών σε αυτά τα προγράμματα.

«Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο έχει κρίνει την απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία λήφθηκε το 2013, να μετατρέψει αυτούς τους εργαζόμενους από μισθωτούς σε αυτοτελώς εργαζόμενους, ότι – και διαβάζω από την απόφαση του δικαστηρίου- υπό τις περιστάσεις δεν ήταν επιτρεπτή και να καλεί την Κυβέρνηση να ακυρώσει την εν λόγω πράξη. Δικαίωση και μέσω των δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση ασφαλώς και δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία. Είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, πολύ περισσότερο είναι υποχρεωμένη πολιτικά και ηθικά να πράξει εντός των Αρχών Δικαίου για να αρθεί η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων εκπαιδευτικών που βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πόσοι επηρεάζονται από αυτή την απόφαση, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι οι αναφορές που είχαν ενώπιον τους κάνουν λόγο για γύρω στους 7.000 εργαζόμενους εκπαιδευτικούς σε αυτά τα προγράμματα.

Η Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ) Άντρη Χαριλάου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι περιμένουν την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για το θέμα, η οποία αναμένεται σε τρεις εβδομάδες.

«Θεωρούμε ότι θα καλέσουν και τους Υπουργούς για να τοποθετηθούν. Είπαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν θεραπεία στο πρόβλημα. Τοποθετήθηκαν όλοι οι Βουλευτές υπέρ μας, ακόμα και εκείνοι του Συναγερμού τοποθετήθηκαν ανοικτά. Εμείς εννοείτε ότι δεν συμφωνούμε με εκείνο που είπε η Νομική Υπηρεσία ότι τέλος πάντων η απόφαση είπε ότι είχε ελλιπή στοιχεία ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όταν πήρε την απόφαση και ότι πρέπει να επανεξετάσει και για αυτό θέλουν να κάνουν έφεση. Εμείς θεωρούμε ότι βγήκε υπέρ μας. Είναι πασιφανές, δεν χρειάζεται κάτι άλλο και θέλουμε να σεβαστούν την απόφαση, να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή καθεστώτος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι τα επόμενα τους βήματα, η κα. Χαριλάου είπε ότι θα συγκαλέσουν συνεδρία οι συντεχνίες μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα προγράμματα, τα μουσικά σχολεία, τα ολοημέρα, τα ΚΙΕ και τα επιμορφωτικά και θα βγάλουμε μια κοινή ανακοίνωση το Σάββατο, με την οποία θα λέμε τα επόμενα μας βήματα, τα οποία μπορεί να είναι και απεργιακά, «ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση γιατί ακόμα δεν μας είπαν τι θα γίνει», όπως ανέφερε.

«Έχουμε 20 μέρες να γίνει θέμα, να τοποθετηθούν και οι Βουλευτές ανοικτά, να τοποθετηθούμε και εμείς. Σίγουρα θα ασκήσουμε μέτρα πίεσης, τα οποία θα τα αποφασίσουμε το Σάββατο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τη συνεδρία του Σαββάτου, η κα. Χαριλάου είπε πως θα είναι διαδικτυακή.