ΕΥ: Στα μέσα η Δεκεμβρίου οι εκθέσεις ελέγχου για τις Προεδρικές εκλογές του 2018

imagewΣτα μέσα η Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθούν οι εκθέσεις ελέγχου για τις Προεδρικές εκλογές του 2018, που αφορούν στις δηλώσεις δαπανών των εννέα υποψηφίων και στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των εννέα πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση σε απάντηση ανακοίνωσης της Συμμαχίας Πολιτών, η ΕΥ ενημερώνει πως οι τελικές επιστολές της Υπηρεσίας με τα ευρήματα και συμπεράσματα ελέγχου έχουν ετοιμαστεί και θα σταλούν σε όλους τους υποψηφίους και κόμματα ταυτόχρονα για τα τελικά τους σχόλια εντός της επόμενης βδομάδας.

Ωστόσο, η Υπηρεσία σημειώνει πως «οι ασάφειες όμως της νομοθεσίας δημιούργησαν προβλήματα στον έλεγχο της εφαρμογής της, τόσο από τα κόμματα, τους υποψηφίους αλλά και κατά τον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία», προσθέτοντας πως η ΕΥ εντόπισε τις ασάφειες της νομοθεσίας και αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για γνωματεύσεις στις 16.11.2017, 28.12.2017 και 2.10.2019.

Οι σχετικές γνωματεύσεις λήφθηκαν στις 11.12.2017, 11.1.2018 και 16.12.2019, αντίστοιχα, και διαβιβάστηκαν με επιστολές στα πολιτικά κόμματα για ενημέρωση, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΕΥ, η Υπηρεσία στις 26.5.2020 απέστειλε επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων με την οποία ζητήθηκαν ρητές διαβεβαιώσεις και αποδεικτικά στοιχεία κατά πόσον παραχώρησαν στον υποψήφιο που έχουν υποστηρίξει το ποσό της κρατικής χορηγίας που έχουν λάβει, αν ο υποψήφιος επέστρεψε σε αυτούς τυχόν αδαπάνητο ποσό από την κρατική χορηγία που του παραχώρησαν και αν τα κόμματα επέστρεψαν στο κράτος τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας και των γνωματεύσεων της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Βουλή απάντησε στις 15 Ιουνίου 2020, λέγοντας ότι «επειδή προκύπτει θέμα αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας, διαβιβάζω παράκληση των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως η Υπηρεσία σας λάβει υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για τις αναγκαίες διεργασίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΥ με νέα επιστολή της στις 30 Αυγούστου προς τη Βουλή ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις διεργασίες που γίνονται για την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με τη Βουλή να απαντά στις 6 Οκτωβρίου 2020 «ότι έχει διαβιβάσει την επιστολή μας ημερ. 30.9.2020 στους Αρχηγούς/Εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και ότι η Βουλή είναι έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που αποσκοπεί στην αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία, για σκοπούς διαφάνειας και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, προτίθεται να εκδώσει ειδική έκθεση σχετικά με τον έλεγχο των δηλώσεων των υποψηφίων και κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, παραθέτοντας τα γεγονότα, τα ευρήματα και συμπεράσματά της, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιφυλασσόμενη ωστόσο επί του παρόντος να εκφέρει την τελική της θέση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών

Νωρίτερα στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών σημείωνε τα πιο κάτω:

«Μαίνεται ο πόλεμος» Κυβέρνησης – Γενικού Ελεγκτή, με φόντο τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τις αρμοδιότητες ελέγχου που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία επ’ αυτών. Μάλιστα η σύγκρουση κορυφώθηκε χθες, όταν η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, με τον Γενικό Ελεγκτή ν’ απαντά ότι ήταν απλό μέλος κόμματος προ επταετίας, κάτι που δεν αποτελεί – όπως υποστήριξε – κώλυμα για ενδεχόμενη έρευνα της Υπηρεσίας του στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πλήρους διαφάνειας και του καθολικού ελέγχου. Υποδεικνύουμε όμως παράλληλα, ότι δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται έρευνες «δύο ταχυτήτων» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Αυτό το αναφέρουμε, καθώς δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για συγκεκριμένες εκθέσεις / έρευνες της Υπηρεσίας, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως παραμένουν όλως περιέργως στα ράφια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ειδικότερα, διερωτόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες πού εξαφανίστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις δαπάνες των Προεδρικών του 2018. Τήρησαν τότε όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι, το όριο που ορίζει ο νόμος ή μήπως κάποιοι το ξεπέρασαν κατά πολλά εκατομμύρια;
Είναι πραγματικά άξιον απορίας γιατί εν η λόγω έκθεση παραμένει μέχρι και σήμερα στο σκοτάδι. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ή πολιτικά πρόσωπα παραβιάζουν εις γνώσιν τους κατ’ επανάληψη τους νόμους του κράτους, στο βωμό των δικών τους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.