Το χαλούμι πρώτο στις εξαγωγές του ψευδοκράτους

imagewΟ πρόεδρος του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου Τζαντάν Αβουντούκ εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη του έργου που αφορά φάρμες με δυναμικότητα έξι χιλιάδων αιγοπροβάτων στο πλαίσιο των «κρατικών» αγροκτημάτων και σημείωσε ότι προσδοκία τους είναι η «προεδρία της δημοκρατίας» να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να προστατευθούν τα δικαιώματα του χαλουμιού κατά την νέα περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε γραπτή δήλωση, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα έργα στην εκτροφή αιγοπροβάτων που θα χρησιμοποιηθούν ειδικά στην παραγωγή χαλλουμιού.

Σημείωσε ότι το 47,70% των συνολικών εξαγωγών του καθεστώτος αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές χαλουμιού καταλαμβάνουν το 75% των εξαγωγών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είπε ότι σε περίπτωση που καταχωρηθεί το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ, αρχικά το αιγοπρόβειο γάλα που θα προστίθεται στο χαλούμι θα πρέπει να είναι 20% και εντός μίας δεκαετίας θα ανέλθει στο 50%.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας τα έργα που αναπτύσσει το υπουργείο γεωργίας για αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος τόσο για την παραγωγή του χαλουμιού μας όσο και για τον γεωργικό μας τομέα και για την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αβουντούκ, οι πρώτοι εννέα μήνες του 2019 σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες 2020 δείχνουν ότι υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 11,62% στις συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, γεγονός που το απέδωσε στις «αποφασιστικές και έγκαιρες» πολιτικές του «υπουργείου» γεωργίας και στα μεγάλα ρίσκα που ανέλαβαν οι παραγωγοί στις εξαγωγικές αγορές.