Αυστρία:Υπέκυψε άλλος ένας πολίτης από την επίθεση στη Βιέννη

imagewΥπέκυψε άλλος ένας πολίτης από την επίθεση στη Βιέννη, σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δηλώνει, σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο ένοπλος που σκοτώθηκε χθες βράδυ από την αστυνομία ήταν “ισλαμιστής τρομοκράτης”, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να υπήρχαν περισσότεροι συνεργοί.

Επιπρόσθετα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η μάχη εναντίον “της ισλαμιστικής τρομοκρατίας” είναι “ο κοινός μας αγώνας”, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ότι οι σκέψεις των Ελλήνων είναι σε όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στη Βιέννη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει τη “σκληρή και κυνική” επίθεση.

Υπέκυψε άλλος ένας πολίτης

Άλλο ένα θύμα της χθεσινής επίθεσης στη Βιέννη υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη.

Η εφημερίδα Kurier ανέφερε επίσης, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του στη χθεσινή επίθεση στη Βιέννη είναι γυναίκα, μετέδωσε το δίκτυο ORF TV, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, επιπλέον ενός δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Άλλα αυστριακά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα σήμερα τον θάνατο ενός τέταρτου θύματος της επίθεσης.

ΥΠΕΣ Αυστρίας: “Ισλαμιστής” ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας

Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν “ισλαμιστή”, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και “συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ` ουδενί”, δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στις 06:00 (στις 07:00 ώρα Κύπρου) τα νεότερα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται.

Ο δράστης, “συμπαθών” του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του, αλλά δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί η έρευνα της αστυνομίας.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπήρχαν και άλλοι δράστες, είπε ο Υπουργός, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο δράστης “εξουδετερώθηκε” στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Κύπρου) δήλωσε ο πρόεδρος της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου το πρωί, ενώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας, Φραντς Ρουφ, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν περισσότεροι δράστες, είπε ο Υπουργός. Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι σε κατάσταση σοκ, δήλωσε ο Πιουρστλ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, δύο άνδρες και μία γυναίκα, σερβιτόρα σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή.

“Εάν έχετε τη δυνατότητα, μείνετε σπίτι – στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους”, υπάρχει επί του παρόντος αυξημένη παρακολούθηση του δημόσιου χώρου, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τους ανθρώπους να αποφύγουν σήμερα το κέντρο της Βιέννης, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

Τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο που, λόγω και της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή, ήθελε να βγει την παραμονή πριν από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα στην Αυστρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, η επίθεση διαπράχθηκε αρχικά σε έξι σημεία σε άμεση γειτνίαση με την οδό στην οποία βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ περιέγραψε τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο “ισλαμιστής τρομοκράτης”.

“Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη”, είπε ο Νέχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί “συμπαθούντα” της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Καγκελάριος Γερμανίας: Η μάχη εναντίον “της ισλαμιστικής τρομοκρατίας” είναι “ο κοινός μας αγώνας”

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στη Βιέννη δηλώνοντας πως “η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας” και πως η μάχη εναντίον της είναι “ο κοινός μας αγώνας”.

“Η μάχη εναντίον αυτών των δολοφόνων και των υποκινητών τους είναι ο κοινός μας αγώνας”, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ σύμφωνα με μια ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Twitter ενώ εξέφρασε επίσης στην Αυστρία της “αλληλεγγύη” της μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πολιτών και ενός δράστη.

“Σ` αυτές τις τρομερές ώρες, που η Βιέννη έχει γίνει ο στόχος τρομοκρατικής βίας, οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους εκεί και με τις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο”, ανέφερε η Μέρκελ στο μήνυμα που ανήρτησε ο εκπρόσωπός της στο Twitter.

“Εμείς οι Γερμανοί συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αυστριακούς φίλους μας. Η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη”.

Έλληνας ΥΠΕΞ: Οι σκέψεις των Ελλήνων σε όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στη Βιέννη

“Οι σκέψεις των Ελλήνων είναι σε όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στη Βιέννη”, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αυστρίας και τη στήριξή μας απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία”, προσθέτει.

Στο μεταξύ, “στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία”, αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο twitter, εκφράζοντας τη στήριξή του στον αυστριακό λαό.

“Βαθύτατα συγκλονισμένοι από την αποτρόπαια επίθεση στην Βιέννη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επλήγησαν από αυτήν την παράλογη πράξη βίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αυστριακό λαό και ενωμένοι απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία” τονίζεται στην ανάρτηση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση “σκληρό και κυνικό έγκλημα”

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα την επίθεση στη Βιέννη που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς στο κέντρο της πόλης και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε τηλεγράφημά του προς τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση “σκληρό και κυνικό έγκλημα”, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.