Βερολίνο:Μυστηριώδεις επιθέσεις σε αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Περγάμου

 

μουσείο ΠεργάμουΤουλάχιστον 70 έργα τέχνης και αρχαία αντικείμενα σε τρεις γκαλερί του Βερολίνου βανδαλίστηκαν στις αρχές του μήνα με τη χρήση μιας λιπαρής ουσίας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Αντικείμενα που περιλαμβάνουν αιγυπτιακές σαρκοφάγους, πέτρινα αγάλματα και πίνακες του 19ου αιώνα, και τα οποία φυλάσσονταν στο Μουσείο Περγάμου, την Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη και το Νέο Μουσείο υπέστησαν ορατές ζημιές κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit και του καναλιού Deutschlandfunk την Τρίτη.

Η είδηση της επίθεσης κρατήθηκε μυστική για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Το Ίδρυμα Πρωσικής Κληρονομιάς, το οποίο επιβλέπει τις συλλογές των στο Νησί των Μουσείων στο Βερολίνο, φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ότι αντικείμενα των εκθέσεων έχουν υποστεί ζημιές. Η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας όμως δεν μπορούσε να σχολιάσει για τα πιθανά κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις.

Το 2018, δυο γυναίκες είχαν συλληφθεί στην Αθήνα, αφού είχαν αλείψει λιπαρή ουσία σε εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχαν καταγωγή από τη Βουλγαρία, δήλωσαν στην αστυνομία ότι άλειψαν τα έργα τέχνης με λάδι και μύρα «γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργά».

Όμως τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν συνδέσει την επίθεση στο Νησί των Μουσείων με θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα τους τελευταίους μήνες, από ορισμένους από τους πιο γνωστούς αρνητές του κοροναϊού.

Μια τέτοια θεωρία υποστηρίζει ότι το Μουσείο Περγάμου είναι το κέντρο «της παγκόσμιας σατανιστικής σκηνής» επειδή στα εκθέματά του συγκαταλέγεται και μια αναπαραγωγή του αρχαιοελληνικού Βωμού της Περγάμου.

Ο Ατίλα Χίλντμαν, ένας βίγκαν σεφ που είναι διάσημος στη Γερμανία και που έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της αβάσιμης θεωρίας συνωμοσίας QAnon που εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα, ανάρτησε μηνύματα στο Telegram τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μέσω των οποίων υποστήριζε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χρησιμοποιούσε τον βωμό για «ανθρωποθυσίες».

Το βράδυ της Τρίτης, ο Χίλντμαν, ο οποίος έχει περισσότερους από 100.000 ακολούθους στο δημόσιο κανάλι του στο Telegram, ανάρτησε σύνδεσμο για το άρθρο της Deutschlandfunk, γράφοντας: «Είναι γεγονός! Είναι ο θρόνος του Βάαλ (Σατανά)».