Πανεπιστήμιο Κύπρου:Εξ ολοκλήρου διαδικτυακή εκπαίδευση από αύριο

imagewΣε εξ ολοκλήρου διαδικτυακή εκπαίδευση προχωρεί από αύριο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε ανάρτηση του στα κοινωνικά του δίκτυα, Facebook και Twitter, το Πανεπιστήμιο Κύπρου γράφει: «Το @UCYOfficial συνεχίζει την υπεύθυνη στάση του απέναντι στην Πανεπιστημιακή του Κοινότητα και την κοινωνία. Η δύσκολη ιχνηλάτηση και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, ενθαρρύνουν την εξ ολοκλήρου διαδικτυακή διδασκαλία, από αύριο Δευτέρα, 19.10.20».

«Για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να λαμβάνει δραστικές αποφάσεις. Από αύριο Δευτέρα, 19.10.20, προχωρά σε εξ ολοκλήρου διαδικτυακή διδασκαλία. Τα ψηλά επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν καταστήσει δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση επαφών να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Μήνυμα Πρύτανη: https://bit.ly/3o1r9Tk. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει την υπεύθυνη στάση απέναντι στους φοιτητές, το ακαδημαϊκό, διοικητικό και ερευνητικό του προσωπικό, αλλά και την κοινωνία», προσθέτει.

Στο μήνυμα του, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, καθώς επίσης και την παραδοχή της ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ), ότι το έργο της καθίσταται δυσκολότερο, όσον αφορά την ταχύτητα εντοπισμού ύποπτων περιστατικών της νόσου, αυτοπεριορισμού και ελέγχου τους, «έχουμε αποφασίσει τη μεταφορά όλων των μαθημάτων διαδικτυακά από, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, μέχρι το τέλος του Χειμερινού Εξαμήνου 2020 – 2021».

«Με φυσική παρουσία θα συνεχίσουν να διεξάγονται τα μαθήματα εργαστηριακού χαρακτήρα τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ. Με φυσική παρουσία θα διεξαχθούν επίσης οι ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, καθώς οι χώροι που διαθέτουμε και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους με ασφάλεια», προσθέτει.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι «όπως είχαμε εξ αρχής ενημερώσει η διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία δεν ήταν αυτοσκοπός».

«Ήταν απόφαση στηριγμένη στην επιδημιολογική εικόνα που είχαμε από την αρχή του εξαμήνου μέχρι σήμερα μπροστά μας. Βασιζόταν στην τήρηση των μέτρων, στη συνεχή εγρήγορση των υπηρεσιών, αλλά και όλων σας, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και προστασία του συνόλου, αλλά και στην ανάγκη πιστεύω της πλειοψηφίας να ανταμώσουμε, πάντα με αποστάσεις και ασφάλεια, στην πανεπιστημιούπολη και να θέσουμε στην αρχή της χρονιάς τους στόχους μας», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «μεταφερόμαστε λοιπόν στις πλείστες των περιστάσεων στην ψηφιακή μας πανεπιστημιούπολη, την οποία μάθαμε από την αρχή της πανδημίας».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις υποδομές μας, ενώ η πείρα των προηγούμενων μηνών, αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση της ποιότητας στη διδασκαλία. Μέχρι σήμερα στην πανεπιστημιούπολη δεν έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης, ενώ μέχρι και τώρα δεν έχουμε ενημέρωση για διάγνωση θετικού περιστατικού που να σχετίζεται με τους χώρους μας, πέραν των όσων είχαμε ήδη ανακοινώσει. Η απόφασή μας έχει χαρακτήρα πρόληψης και προστασίας, καθώς ανησυχούμε για τυχόν μη έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας από την ομάδα ιχνηλάτησης του ΥΥ για ύποπτα ή θετικά περιστατικά που πρέπει να περιοριστούν», συμπληρώνει.

Απευθυνόμενος κυρίως στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης αναφέρει ότι η μετάβαση στη διαδικτυακή διδασκαλία γίνεται ακριβώς «για να περιοριστούμε στα σπίτια μας, να μειώσουμε τις συναναστροφές και επαφές μας στις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες».

«Δεν θέλουμε η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε σπίτια ή άλλους χώρους. Μείνετε σπίτι, τηρείστε όλα τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, φοράτε τη μάσκα σας σε κάθε σας μετακίνηση για να προστατευτείτε και κυρίως να προστατεύσετε. Ατομική ευθύνη, σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες και σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Η κατάσταση συνεχώς αξιολογείται και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης», καταλήγει.