Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία 21 Οκτωβρίου, το βοηθητικό γραμματειακό προσωπικό Δημοτικών Σχολείων


 
Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή τους με θέμα απεργιακά μέτρα, προς τον Πρόεδρο και Μέλη ΠΣΕΣΕ και Σχολικών Εφορειών, η Παγκύπρια Συντεχνία Β.Γ.Π και η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα» αναφέρουν ότι «η εμπλοκή μας, βάσει των καθηκόντων μας ως ΒΓΠ, στην «Επεξεργασία και Διαχείριση Προσωπικών Δεδομένων» δεν είναι κάτι το οποίο αποποιούμαστε».

«Όμως μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τύχει της οποιασδήποτε επιμόρφωσης και πιστοποίησης από αρμόδια αρχή, βάσει του νομικού πλαισίου Επεξεργασίας και Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων, ούτως ώστε να έχουμε κατοχύρωση σε ό,τι αφορά την Επεξεργασία και Διαχείριση Προσωπικών Δεδομένων. Ο θεσμός του Βοηθητικού Γραμματειακού Προσωπικού έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2006 και έχει επιβαρυνθεί με πληθώρα καθηκόντων, χωρίς την ανάλογη μισθοδοσία και τα ανάλογα ωφελήματα, σύμφωνα και με τον περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμο του 2003», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επιπρόσθετα, ότι «ουκ ολίγες φορές το Β.Γ.Π. έχει τύχει δυσμενούς μεταχείρισης, όσον αφορά τα καθήκοντα εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, ως συνέπεια του σημείου 12 / Παράρτημα Ε /ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗΣ Β.Γ.Π. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. (Εκτελεί οποιαδήποτε αλλά καθήκοντα του/της αναθέσει ο Διευθυντής / -ντρια και τα οποία δεν περιορίζουν το περιεχόμενο του ρόλου και των ευθυνών του)».

Τα αιτήματα τους, συνεχίζουν στην επιστολή τους, είναι η Μονιμοποίηση, το Εβδομαδιαίο 38ωρο εργασιακό ωράριο για όλο το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό, στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας του κάθε Δημοτικού Σχολείου και ανεξαρτήτως αριθμού των μαθητών λόγω αυξημένου όγκου εργασίας επί καθημερινής βάσεως, η Ρύθμιση του θέματος εργοδότησής τους και σε Δημόσια Νηπιαγωγεία εκτός των Δημοτικών Σχολείων, η Μισθολογική εξίσωση της εργοδότησής τους με αυτήν του Γραμματειακού Προσωπικού Μέσης Εκπαίδευσης με όλες τις προσαυξήσεις και όλα τα ανάλογα ωφελήματα, το Συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο ανάλογο με αυτό των Γραμματέων Μέσης Εκπαίδευσης, η Αναίρεση του όρου «βοηθητικό» γραμματειακό προσωπικό στις συμβάσεις εργοδότησής τους και αποκατάσταση του καθεστώτος τους ως Γραμματειακό Προσωπικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, η  Αναδρομική ισχύς από την ημέρα πρόσληψης με τα ανάλογα ωφελήματα, σύμφωνα και με τον περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμος του 2003 (98(I)/2003) και την Οδηγία 1999/70/ΕΚ και την σχετική Νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Εφαρμογή και αναγνώριση αναδρομικά του Ταμείου Προνοίας.

«Η πρόταση Α που έχει κατατεθεί από την ΠΣΕΣΕ προς το ΥΠΠΑΝ δεν είναι αποδεκτή εκ μέρους των Συντεχνιών μας, λόγω του ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των συναδέλφων μας αδικείται από την μείωση των ωρών, που επιφέρει η συγκεκριμένη πρόταση. Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τη θετική ανταπόκρισή σας για επίλυση των προβλημάτων μας που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Σε αντίθετη περίπτωση, της μη αποδοχής ή και διαπραγμάτευσης των  αιτημάτων μας, από τις αρμόδιες αρχές και μέρη, και κατά συνέπεια εντολής της πλειοψηφίας των συναδέλφων, δεν δύναται άλλη επιλογή από το να κατέλθουμε σε προειδοποιητική απεργία», σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι μετά από έρευνα που έγινε ανάμεσα σε όλο το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό Δημοτικών Σχολείων, μέσω ερωτηματολογίου που αποστάλθηκε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των δημοτικών σχολείων, στην ερώτηση «Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θέλετε να κατέλθουμε σε απεργία;» ψήφισαν 200 γραμματείς από τις 295.

«Το 92% ψήφισε υπέρ και το 8% κατά της απεργίας. Ημέρα προκήρυξης εικοσιτετράωρης (24) προειδοποιητικής απεργίας η Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020», καταλήγουν.