Λαβρόφ:Η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως στις κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβόρφ, επεσήμανε την  Τετάρτη, πως η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει σε όποια κύρωση της επιβληθεί αναφορικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μόσχα θα απαντήσει σε όποιου είδους κύρωση αποφασιστεί κατά της Ρωσίας σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δήλωση έρχεται αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να επέβαλε κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους και έναν οργανισμό από τη Ρωσία σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι.

Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν προ ημερών την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία την για «τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χαάβιστο.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πέτυχαν πολιτική συναίνεση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως αναμένεται η κατάρτηση της λίστας με τις κυρώσεις.

Ο Λαβρόφ  είχε τοποθετηθεί τότε καταγγέλλοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί ενεργά το μονοπάτι των Ηνωμένων Πολιτειών στηριζόμενη όλο και περισσότερο στις απειλές και τις κυρώσεις. Έχουν καθιερωθεί δύο μηχανισμοί για την τιμωρία όσων χρησιμοποιούν χημικά όπλα -σύμφωνα με την ΕΕ- και εκείνων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα – πάλι σύμφωνα με την ΕΕ».

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου είχαν βρει ίχνη του Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Ναβάλνι, ενώ η Μόσχα τόνισε ότι το Βερολίνο δεν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν τοξικές ουσίες το σώμα του αντιπολιτευόμενου.

Ζαχάροβα

Αυτή τη φορά είναι η σειρά της ΕΕ να αποδέιξει τη νομιμοφροσύνη της ως εταίρος της Ρωσίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Για πολλά χρόνια η Ρωσία υπήρξε νομιμόφρων εταίρος της Δύσης, οπότε ήρθε η ώρα για τις δυτικές χώρες να ανταποδώσουν τη χάρη» δήλωσε σήμερα Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια πολιτική απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, με νευροτοξικό παράγοντα.Η Ρωσία έχει απαιτήσει από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε ο Ναβάλνι, να παράσχει αποδείξεις και υλικό της υπόθεσης στους Ρώσους ερευνητές.

«Εάν μιλάμε για τη Ρωσία και για επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκονται η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πότε απογοητεύσαμε τους συναδέλφους μας από την ΕΕ; Έχουμε δείξει και παρουσιάσει την αξιοπιστία μας για δεκαετίες. Επιπλέον, σε εποχές κρίσης που οι δυτικοί εταίροι μας αντιμετωπίζουν, πάντα τους παρέχουμε βοήθεια» δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Rossiya 24, σε ερώτηση για το αν πρέπει να διατηρηθούν οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ παρά τις νέες κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά είναι η σειρά της ΕΕ να αποδείξει τη νομιμοφροσύνη της ως εταίρος της Ρωσίας.