Διοικητικό Δικαστήριο:Παράνομη η απόφαση Υπ.Παιδείας για αγορά εργασίας εκπαιδευτικών

1576682669_1-e1475143021818-700x267Το Διοικητικό Δικαστήριο με σημερινή απόφαση του θεωρεί παράνομη την εργοδότηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας εκπαιδευτικών με την απαράδεχτη μορφή της αγοράς υπηρεσιών.Η απόφαση αυτή δικαιώνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργοδοτούνται στα Επιμορφωτικά και στα Κρατικά φροντιστήρια με το καθεστώς των αυτοτελώς εργαζομένων.

Σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή που άσκησε η ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και εργαζόμενοι μέλη της Συντεχνίας, κατά της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας να κατατάξει αυτές όπως και χιλιάδες άλλους εργαζομένους στην κατηγορία του αυτοτελώς αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη στον αγώνα που η ΠΕΟ και οι εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα του Υπ. Παιδείας δίνουν από το 2013, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ.

Σημειώνει ότι το δικαστήριο στην απόφαση του καταλήγει ότι η απόφαση του Διευθυντή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι «εσφαλμένη ως πεπλανημένη, το αποτέλεσμα μη δέουσας έρευνας και συνακόλουθα ως αναιτιολόγητη».

«Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει τη θέση της ΠΕΟ ότι τα Υπ. Παιδείας και Εργασίας χωρίς επαρκή έρευνα και τεκμηρίωση, κατά παράβαση της νομολογίας, βάπτισαν αυτούς τους εργαζόμενους, αυτοεργοδοτούμενους, αφαιρώντας τους δικαιώματα που είχαν μέχρι το 2012 ως μισθωτοί», αναφέρει.

Σημαντική, προσθέτει, είναι και η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να απορρίψει την προδικαστική ένσταση που ήγειρε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας με την οποία αμφισβήτησε ότι η ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει εκ μέρους των μελών της στο Δικαστήριο.

«Αυτή η θέση του Δικαστηρίου ενισχύει και ενδυναμώνει τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος συλλογικά να διεκδικεί τα δικαιώματα των μελών του. Μετά από αυτή την απόφαση εκείνο που αναμένουμε είναι το Υπ. Παιδείας να τερματίσει την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών και επιτέλους οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του Υπ. Παιδείας να αναγνωριστούν ως εργοδοτούμενοι στο ΤΚΑ».

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι θα συνεχίσει μαζί με τους εργαζόμενους μέχρι τέλος αυτό τον αγώνα και προσθέτει ότι είναι επιτέλους καιρός το κράτος να τερματίσει αυτές τις πολιτικές που προωθούν την μίσθωση υπηρεσιών, τις ευέλικτες και αρρύθμιστες σχέσεις εργασίας.

Το ΑΚΕΛ

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρ.Χριστοφίδης δήλωσε σχετικά:

«Τελικά αυτό για το οποίο επανειλημμένα το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε έγινε πραγματικότητα. Το Διοικητικό Δικαστήριο με σημερινή απόφαση του θεωρεί παράνομη την εργοδότηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας εκπαιδευτικών με την απαράδεχτη μορφή της αγοράς υπηρεσιών. Το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού μετέτρεψε σε μία νύχτα χιλιάδες εκπαιδευτικούς, νεαρούς ως επί το πλείστον, σε «αυτοεργοδοτούμενους» στερώντας τους στοιχειώδη δικαιώματα, όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, άδειες και πολλά άλλα. 

Σημαντική πτυχή της απόφασης του Δικαστηρίου είναι επίσης η απόρριψη της θέσης ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στο Δικαστήριο από τη Συντεχνία τους.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες του ΑΚΕΛ, των ιδίων των εκπαιδευτικών και των συντεχνιών  τους, συνεχίστηκε η ίδια απαράδεκτη και απάνθρωπη πολιτική από τους κυβερνώντες.

Έφεραν την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα. Μας εξέθεσαν. Στερούν εδώ και εφτά χρόνια από χιλιάδες οικογένειες μια αξιοπρεπή εργασία.

Μόνος δρόμος πλέον είναι η επαναφορά των χιλιάδων εκπαιδευτικών στη μισθωτή εργασία και η έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τα χρόνια παράνομης και απαράδεκτης εκμετάλλευσης από το ίδιο το κράτος χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο της δικαίωσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς.»