Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας επέτρεψε τις κλινικές δοκιμές ενός ακόμα εμβολίου κατά του κορωνοϊού

imagewΣτη φάση κλινικών δοκιμών εισέρχεται ακόμα ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 αφού έλαβε τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

Άδεια για κλινικές δοκιμές πήρε από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Τσουμάκοφ κατά του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες εθελοντές θα λάβουν μέρος στην έρευνα για το εμβόλιο, η οποία θα πληροί τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα αρχίσει σύντομα στο Κίροφ, στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοσιμπίρσκ και, μετά τον εμβολιασμό, οι εθελοντές θα απομονωθούν σε νοσοκομείο για 16 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Τσουμάκοφ και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αϊντάρ Ισμουκχαμέτοφ, δήλωσε:

«Περιμένουμε να ολοκληρώσουμε τις κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο».Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 στον κόσμο, με το όνομα «Sputnik V», τον Αύγουστο, το οποίο αναπτύχθηκε από Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια και παράγεται από κοινού με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει καθώς αυξάνεται η παραγωγή του εμβολίου και συγκεντρώνονται δεδομένα από μελέτες.

Παράλληλα, δοκιμάζονται ακόμα τρία εμβόλια στη Ρωσία: αυτό που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Vector, το κινεζικό της Sinopharm και το αγγλο-σουηδικό της AstraZeneca.

ΠΟΥ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το Sputnik V

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη δημουργία του Sputnik V του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, υπογράμμισε πως ο Οργανισμός εκτιμά πολύ τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ρωσική Ομοσπονδία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19, δηλαδή του Sputnik V.

«Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τις εξαιρετικές προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, τόνισε επίσης ότι η Ρωσία βοήθησε στην παροχή βοήθειας σε χώρες της Κεντρικής Ασίας εν μέσω της πανδημίας και γενικότερα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει ήδη λάβει αιτήματα για ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου από τουλάχιστον 20 χώρες, αλλά οι ρωσικές υγειονομικές αρχές τονίζουν πως η χώρα θα πρέπει πρώτα να φροντίσει για τους δικούς της ανθρώπους.

Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας δε, επιβεβαίωσε ότι το φάρμακο υποβλήθηκε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αποδείχθηκε ικανό να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.