Καρικατούρα «ανεξαρτησίας», υποκρισία και αυταρχισμός

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΣε λίγες μέρες ολοκληρώνονται 60 χρόνια από την   ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Μιας δοτής ανεξαρτησίας με αποικιοκρατικά κατάλοιπα που  κατοχύρωνε εσαεί  την παρουσία της Βρετανίας στο νησί ως υποχθόνιου «διαιτητή» και «διαμεσολαβητή» καθότι φρόντισαν να ρίξουν αρκετό   λίπασμα για μελλοντικές διενέξεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Στη δίνη του «διαίρει και βασίλευε», η πολεμοκάπηλη νυφίτσα και ξεδοντιασμένη σήμερα Βρετανία,  έπαιξε τα πιο βρόμικα παίγνια σε βάρος του κυπριακού λαού υποδαυλίζοντας τις επεκτατικές ορέξεις    της Τουρκίας.

Σήμερα εν έτει 2020 στη σκιά των τουρκικών επεκτατικών και έκνομων ενεργειών, ο Γ.Γ.του ΟΗΕ ακολουθεί τα βήματα που χάραξαν οι αποτυχημένοι προκάτοχοι του (Κόφι Ανάν, Μπαν Κι μουν και άλλοι).Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εμφανίζεται προκλητικά να αγνοεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα ψηφίσματα του διεθνούς αυτού οργανισμού.

Στα ψηφίσματα των Ην. Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποκηρύχθηκε ως παράνομη και   ως  υποτελές μόρφωμα στην Τουρκία, ενώ τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν κληθεί τότε να μην αναγνωρίσουν την ύπαρξη του. Έκτοτε μόνο η Τουρκία το αναγνωρίζει και συνεχώς αυξάνει τα στρατεύματα κατοχής στο βόρειο τμήμα των κυπριακών εδαφών.

Τώρα ο κ. Γκουτέρες λέει  « ότι υπάρχει ομοφωνία να περιμένουμε για τις  εκλογές  στη βόρειο Κύπρο – όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα – (λες και πρόκειται για ένα κανονικό κράτος ), πριν προχωρήσουμε με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που οραματιζόμαστε.»

Δεν γνωρίζουμε τι οραματίζεται ο ίδιος ή όσοι βρίσκονται πίσω από τις πρωτοβουλίες του για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Το σίγουρο είναι ότι η συνταγή για πενταμερή διάσκεψη με τις τρεις  εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες , είναι ξαναζεσταμένο φαγητό και η αποτυχία προδιαγεγραμμένη.

Ο Γ.Γ. ζητά (πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα) την  ανάπτυξη  μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου όπως λέει, « να αποφευχθούν    μονομερείς  ενέργειες  που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού».

Δεν κατονομάζει όμως τον ταραξία και έκνομο παραβάτη.

«Μόλις πραγματοποιηθούν, είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες – και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες» είπε.

«Και είμαι απόλυτα δεσμευμένος, ότι μόλις δημιουργηθεί η ευκαιρία – όπως είπα, υπάρχει συναίνεση για να περιμένουμε τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο – είμαι απόλυτα δεσμευμένος στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας», κατέληξε.

Με αυτές του τις δηλώσεις διέγραψε το καθεστώς της παρανομίας που επικρατεί στα κατεχόμενα και αναμένει με την εκλογή των εγκάθετων της Άγκυρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Η   Άγκυρα  προτού περάσουν 24 ώρες από τις δηλώσεις του με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έθεσε εκβιαστικά τους όρους της ζητώντας είτε πολιτική ισότητα (όπως την εννοεί η Τουρκία) είτε την δημιουργία δύο κρατών .

Ο γερμανικός «κλάδος ελαίας» και τα δισεκ.από τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Κάτω από την επίφαση της ειρηνευτικής  «διαδικασίας» και της ανάγκης να επιλυθούν τα ελλαδοτουρκικά  τώρα σπεύδουν όλοι να προλάβουν την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που είναι καθορισμένη στις 24-25 τρέχοντος, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σε αυτή την φαρσοκωμωδία πρωταγωνιστεί η Γερμανίδα Καγκελάριος  Α.Μέρκελ η οποία εμφανίζεται ως κομιστής ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα παρά το εμπάργκο όπλων   ενισχύει την Τουρκία με σύγχρονο γερμανικό οπλισμό και τανκς Λέοπαρντ  τα οποία είναι στραμμένα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ε/κ.

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και άλλων που με   τρόπο αποπροσανατολιστικό, που κρύβει την υπάρχουσα υποκρισία των υπερασπιστών της δήθεν διεθνούς νομιμότητας, να τονίζουν και να υπογραμμίζουν πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ανέφικτες και αναποτελεσματικές.Τρέμουν στην ιδέα να χάσουν το δούναι και λαβείν τους με την Τουρκία του Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη της Νάταλι Τότσι, στενής συμβούλου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Η εν λόγω κυρία αφού λέει πως δεν θα φέρουν αποτέλεσμα τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σημειώνει πως στο Συμβούλιο των «27», δεν θα υπάρξει ομοφωνία γιατί οι κυρώσεις δεν θα πλήξουν μόνο την Τουρκία αλλά και την Ε.Ε.(κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Θεωρεί απαράδεκτη τη στάση κρατών μελών της Ε.Ε. τα οποία  συγκρίνουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με την Τουρκία, λέγοντας πως «δεν συγκρίνεται αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτό που γίνεται στη Λευκορωσία» .

Η σύμβουλος του Μπορέλ (και προηγουμένως της Φεντερίκα Μογκερίνι) εμφανίζεται απαισιόδοξη  για το κυπριακό λέγοντας πως «η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό ήταν το 2004» (δηλαδή με το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν). Με μια θρασύτατη περιφρόνηση της δημοκρατικής βούλησης του κυπριακού λαού που απέρριψε την εσαεί αιχμαλωσία του στην Τουρκία, η Ν.Τότσι σημειώνει πως: «Στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει η πεποίθηση πως μια καλύτερη διευθέτηση του Κυπριακού είναι εφικτή  -πεποίθηση που έχει ενισχυθεί με τα χρόνια  και έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα». Διερωτάται ποια θα είναι τα κίνητρα της Τουρκίας για να κινηθεί προς την ειρήνη στην Κύπρο. Ισχυρίζεται ακόμα πως οι Τ/κ είναι οι πραγματικοί αδικημένοι σε αυτή τη διένεξη , και πως «η πραγματική αλλαγή στις πολιτικές συνθήκες πρέπει να επέλθει στη Λευκωσία και μετά στην Άγκυρα…».

Δηλαδή το θύμα να υποχωρήσει στις οδυνηρές αξιώσεις του θύτη.

Η ειρηνευτική διαδικασία στην  κλίνη του Προκρούστη

Η Κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει την σύγκληση μιας νέας πενταμερούς και να αξιώσει εδώ και τώρα τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με την παρουσία εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Σε μια νέα πενταμερή οι δυνάμεις που θα εκπροσωπηθούν είναι υπέρ της Τουρκίας γιατί βλέπουν το κυπριακό με τις διόπτρες των δικών τους συμφερόντων. Από την Ελλάδα ας μην περιμένουμε πολλά καθότι έχει μετατραπεί σε ένα κράτος υποτέλειας προς τις ΗΠΑ.

Σε μια διεθνή διάσκεψη με τα μόνιμα μέλη του Σ.Ασφαλείας θα εκπροσωπηθούν πέραν των ΗΠΑ,  η Ρωσία, η Κίνα , η Γαλλία και η Βρετανία. Εκεί θα φανεί ποιοι θα υποστηρίξουν θέσεις αρχών , θέσεις σεβασμού της νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ποιοι θα φανούν συνεπείς με τις διακηρύξεις τους και ποιοι θα ρίξουν την μάσκα του αυταρχισμού και της υποκρισίας

Σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα βρεθεί ξανά (όπως έγινε με την πενταμερή στο Μπούργκεστονγκ, και στα διάφορα θέρετρα της Ελβετίας), στην κλίνη του Προκρούστη με την Τουρκία να κόβει και να ακρωτηριάζει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.

Εάν δεν το ζητήσει η Κύπρος κανένας άλλος δεν πρόκειται να ζητήσει διεθνή διάσκεψη. Ρωσία, Κίνα και Γαλλία στο παρελθόν ακόμα και πρόσφατα, τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης. Αν δεν επιμένουμε σε αυτό το πάγιο αίτημα που είχε παλαιότερα η Ε/κ πλευρά,  το κυπριακό θα χωλαίνει από πενταμερή σε πενταμερή και η Κύπρος θα θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι.

Όταν η αρκούδα βλέπει στο δάσος τον λαγό να κλαίει,  τον ρωτά  που πηγαίνει έτσι βιαστικός, αυτός της απάντησε :

«Χθες και προχθές με βίασε το λιοντάρι,  πηγαίνω και τώρα».