Κύπρος, Ελλάδα και η στρατηγική του χάους

Του Γιάννη Μαύρου*

greece-turkey-fp1Συμφωνώ και επαυξάνω σχετικά με τη “στρατηγική του Χάους“:

Η «στρατηγική» αυτή εκπορεύεται από το δίδυμο ΗΠΑ-Ισραήλ και αποτελεί αντίδραση στην ανάδειξη της Ευρασίας ως γεωοικονομικού και γεωπολιτικού κέντρου βάρους του πλανήτη, γεγονός που περιθωριοποιεί τις ΗΠΑ ως «νησί» της περιφέρειας (βλ. Zbignew Brzezinski «Η Μεγάλη Σκακιέρα»). Η οικονομική εξέλιξη «κανονικά» και αναπότρεπτα οδηγεί στην συγκρότηση της Ευρασίας ως γεωοικονομικής και κατά συνέπεια γεωπολιτικής «ενότητας» συνδέοντας την Κίνα και την Ευρώπη μέσω Ρωσίας, πράγμα που θα παρέσυρε και την Ινδία και θα περιθωριοποιούσε και την Ιαπωνία. Η «στρατηγική του χάους» αποσκοπεί στην ανάσχεση αυτής της εξέλιξης, στην πάση θυσία διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώπιον των σοβαρών απειλών που αυτές συνεπάγονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία. Η κυρίαρχη εθνική στρατηγική του «ανήκομεν εις την Δύσιν» υπό τις σημερινές συνθήκες μας καθιστά δυνάμει αναλώσιμο buffer state για την ανάσχεση της Τουρκίας -στην… καλύτερη περίπτωση- ή μας επιφυλάσσει προοπτική «φινλανδοποίησης» στη χειρότερη, σε περίπτωση που (και για να) τα ξαναβρεί η Δύση με την Τουρκία.

Γι’ αυτό προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη επεξεργασίας μιας συνολικής εναλλακτικής εθνικής στρατηγικής που θα επιτρέψει η Ελλάδα  και η Κύπρος να πρωτοστατήσουν στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την αμερικανική κηδεμονία που την στρέφει ενάντια στη Ρωσία και ταυτόχρονα να την απαλλάξει από την γερμανική ηγεμονία που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε….

 

*(Ο Γιάννης Μαύρος είναι ο γιος του παλαιού αρχηγού της ‘Ενωσης Κέντρου και Υπουργού Εξωτερικών του Καραμανλή το 1974)