Πολιτεία: Στον Ιμπραχίμ Αζίζ το φετινό Βραβείο Δημοκρατίας

 

ibrahim_azizΣτον Τουρκοκύπριο μελετητή, συγγραφέα, λογοτέχνη και δημοσιογράφο Ιμπραχίμ Αζίζ απένειμε το φετινό Βραβείο Δημοκρατίας η οργάνωση Πολιτεία, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης για τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της βράβευσης ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, κοινωνιολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Πολιτείας, ανέλυσε το σκεπτικό της επιλογής του Ιμπραχίμ Αζίζ, παρουσιάζοντας το ιστορικό της συμβολής του στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πρώτα δύσκολα βήματα της, όταν βαλλόταν από διάφορες πλευρές.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα του Ι. Αζιζ, ως συνεργάτη του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και ως επικεφαλής της Οργάνωσης Τουρκοκυπρίων Πατριωτών, υπέρ της ενότητας του κυπριακού κράτους και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ.

Μέσα από την πολύχρονη προσφορά του Αζίζ, ξεχωρίζει επίσης, η προσφυγή του στο ΕΔΑΔ για το δικαίωμα  των Τ/κ που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές για συμμετοχή στις εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του ως δημοσιογράφου, αλλά και ως μελετητή. Ως επίσης και η ποιητική του προσφορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Βραβείο Δημοκρατίας απένειμε στον Ι. Αζίζ, ο Μίκης Σιανής, Πρόεδρος του Δ.Σ της  Πολιτείας, ενώ στίχους του βραβευθέντα απάγγειλε ο ακαδημαϊκός Κώστας Χαραλαμπίδης.

Ο Ibrahim Aziz (γεννημένος στην Ποταμιά το 1938) είναι Τουρκοκύπριος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος, ο οποίος ομιλεί άπταιστα και την Ελληνική. Tο 1998  ήταν Πρόεδρος της New Cyprus Association .Το1981 διαγράφηκε από μέλος του ΑΚΕΛ. Αν και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές, αναγνωρίζει το κράτος και τους νόμους της, δεν είχε την άδεια να ψηφίσει στις εκλογές επειδή βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου καθότι οι υποψήφιοι προκύπτουν από ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους. Το 1998 προσέφυγε  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2004 το δικαστήριο τον δικαίωσε πανηγυρικά και έτσι μετά από αυτό το δεδικασμένο, δόθηκε σε όλους τους τουρκοκυπρίους που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Βουλευτικές και μετέπειτα στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο οι Τ/Κ δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίς καθώς οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το εμποδίζουν (Έλληνας Πρόεδρος και Τούρκος Αντιπρόεδρος). Ο Ιμραχίμ Αζίζ εξέδωσε το 2011, το βιβλίο “Ματιά στο Παρασκήνιο” [A Look at the Backstage]. Έχει εκδόσει επίσης σειρά ποιητικών συλλογών και διηγημάτων.