Ο Πομπέο κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές διπλωματικά κι όχι μέσω στρατιωτικής ισχύος

imagew«Υπάρχουν τρόποι επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών. Η απάντηση δεν είναι μέσω μπούλινγκ, ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, αλλά μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών, ειδικά εκείνων που αφορούν δικαιώματα και υπάρχει ένα σύνολο κανόνων», Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη προς τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό INTER, σύμφωνα με το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδαςκαι τις επικρίσεις που δέχονται οι ΗΠΑ για έλλειψη ηγετικού ρόλου στην περιοχή ο Μάικ Πομπέο απάντησε, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλη εμπλοκή και ότι ο ίδιος 48 ώρες προηγουμένως ήταν στην Κύπρο και εργαζόταν γι αυτό

«Ο Πρόεδρος (Τραμπ) έχει μεγάλη εμπλοκή. Είμαι επίσης πολύ αναμεμιγμένος και όλη μου η διπλωματική ομάδα είμαστε επίσης πολύ αναμεμιγμένοι σ’ αυτό. Κατ’ ακρίβεια ήμουν στην Κύπρο πριν λιγότερο από 48 ώρες, στην Ανατολική Μεσόγειο που εργαζόταν πάνω σε αυτό το σύνολο των προβλημάτων. Έχουμε μιλήσει – ο Πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε – τόσο με τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη παροτρύνοντάς τους να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους, τη θαλάσσια διαμάχη τους, με τρόπο κατάλληλο, συμβατό με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Αφού τόνισε ότι οι τρόποι επίσης των θαλασσίων διαφορών δεν είναι μέσω εκφοβισμού και στρατιωτικής ισχύος αλλά μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών που υπάρχουν, o Μάικ Πομπέο πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία. Προτρέπουμε κάθε έθνος να μειώσει την ένταση, να μειώσει το στρατιωτικό του αποτύπωμα και να συμμετάσχει με έναν τρόπο που είναι διπλωματικός και όχι στρατιωτικός».