Παρεμβάσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών στο ΕΚ για τις προκλήσεις Τουρκίας

Παρεμβάσεις   ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, έκαναν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Θέμα της συζήτησης ήταν η «Προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα επικεντρωθεί στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η συζήτηση διεξήχθη ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell καθώς και του εκπροσώπου της Γερμανικής προεδρίας του Ευρ. Συμβουλίου Michael Roth,  στις Βρυξέλλες.

 

Λευτέρης Χριστοφόρου ΔΗΣΥ

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, για τις Τουρκικές Προκλήσεις, ανέφερε τα κάτωθι:
“Οι εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζουν σε βάρος δύο χωρών μελών της, της Κύπρου και της Ελλάδας και αυτές οι ενέργειες στρέφονται ευθέως εναντίον και της ίδιας της Ε.Ε., αφού παραβιάζει τα ίδια τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αποδεικνύεται περίτρανα, για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από  λόγια, διακηρύξεις και ψηφίσματα. Η Τουρκία και η τουρκική επιθετικότητα αναχαιτίζονται μόνο με αυστηρές κυρώσεις και με σκληρά μέτρα από την Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας.
Θέλω να σας θυμίσω ότι παρά τη διεθνή κατακραυγή, τις αντιδράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ, η Τουρκία περιφρόνησε τους πάντες και “εν μια νυκτί”, μετέτρεψε σε τζαμί, το Οικουμενικό Σύμβολο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία.
Να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Πατρίδα μου, η Κύπρος χώρα μέλος της Ε.Ε., βρίσκεται κάτω από τη βάρβαρη τουρκική κατοχή και η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται απόσυρση των 40.000 ατομικών τουρκικών στρατευμάτων και να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού Προβλήματος.
Έτσι η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός, μας εμποδίζουν να ασκήσουμε το αναφαίρετο πανανθρώπινο δικαίωμα μας, να επιστρέψουμε στη κατεχόμενη γη μας και στις πατρογονικές μας εστίες.
Να θυμίσω ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε καμία συμφωνία και συνθήκη της Ε.Ε., παραβίασε όλες τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, ως ήταν δεσμευμένη από τη συμφωνία ένταξης με την Ε.Ε., δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σήμερα, Κύριε Πρόεδρε,
οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι η Τουρκία απειλεί με Εποικισμό τη κατεχόμενη Πόλη μου, τη Πόλη της Αμμοχώστου. Απειλεί να ανοίξει τη Κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ε.Ε.
Για αυτό, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ σήμερα να ενεργήσετε άμεσα, για να αποτρέψουμε τη νέα εγκληματική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος της Αμμοχώστου.
Έτσι κύριε Πρόεδρε σας ζητώ και κάνω έκκληση, τόσο σε εσάς όσο και σε όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να προχωρήσετε άμεσα στην υιοθέτηση της Πρότασης μου για εγγραφή και συζήτηση του Θέματος της Αμμοχώστου στην επόμενη Ολομέλεια, τώρα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά
Σήμερα μας παρακολουθούν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων Πολιτών που απαιτούν από εμάς να κάνουμε το Χρέος μας προς την ίδια την Ιστορία της Ε.Ε. που θεμελιώθηκε στις Αρχές και Αξίες της Αλληλεγγύης, της διασφάλισης της Ειρήνης και της Σταθερότητας μας.
Είναι καθήκον μας, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των Ευρωπαίων Πολιτών και να προασπιστούμε τις Αρχές και την αποστολή της Ε.Ε.
Η Αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια Η Αλληλεγγύη στις χώρες μέλη από την Ε.Ε., είναι πράξεις Έτσι οραματίστηκαν την Ε.Ε. οι Θεμελιωτές της Ε.Ε..
Τώρα είναι η ώρα των Πράξεων και οφείλει η ΕΕ άμεσα να κινηθεί σε Τέσσερις Πυλώνες για να προασπιστεί η Ε.Ε. την κυριαρχία και την Αξιοπρέπεια της,  απέναντι στη Τουρκική Απειλή
ΠΡΩΤΟΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν παραχωρείται ούτε ένα Ευρώ στη Τουρκία Δεν μπορεί την ώρα που η ΕΕ χρηματοδοτεί τη Τουρκία, η Τουρκία να εφαρμόζει τη Πολιτική των Κανονιοφόρων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Είναι αδιανόητο χώρες μέλη να συνεχίζουν να πωλούν όπλα στη χώρα που απειλεί χώρες μέλη Ούτε μία σφαίρα στη Τουρκία που είναι βέβαιο ότι θα τη χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να εξοντώσει Ευρωπαίους Πολίτες
ΤΡΙΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Ε.Ε.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η ΕΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ
Τα σύνορα της Κύπρου και Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε. Έχει καθήκον η Ε.Ε. να προασπισθεί τη Κυριαρχία της, τα συμφέροντα της, τις χώρες μέλη.
Μόνο έτσι η Αλληλεγγύη εκφράζεται αποτελεσματικά στη πράξη
Αυτή την Αλληλεγγύη από την ΕΕ δεν την ζητούμε μόνο αλλά τη Δικαιούμαστε

Λ.Φουρλά
Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται, έστειλε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συζήτησε τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.
Υπέδειξε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας,  του εγκληματία Ερντογάν και της παρέας του, ώστε η ΕΕ να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη και προκλητική συμπεριφορά, με την καθημερινή απειλή δύο κρατών μελών, της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Είδατε πότε πάει σε διάλογο η Τουρκία, τώρα υπό την απειλή των μέτρων. Αργήσαμε όμως πολύ και του δώσαμε το δικαίωμα κ. Μπορέλ, να απειλεί καθημερινά με πόλεμο δύο κράτη μέλη.  Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος εδώ που να μην υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη τώρα για επιβολή μέτρων στην Τουρκία», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Φουρλάς.
Ανέφερε επίσης ότι  «ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι αυτή η οικογένεια, η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ορθώνει ανάστημα και στηρίζει εταίρους έμπρακτα, όχι μόνο με λόγια.  Βάζει πάνω από συμφέροντα το δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες».
Καταλήγοντας  ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι «όπως αντιμετωπίζουμε τον κάθε Λουκασένκο να αντιμετωπίζουμε και τον Ερντογάν».

Γ.Γεωργίου ΑΚΕΛ

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο αναζωπυρώνεται ο Ψυχρός Πόλεμος και οι παλιοί ανταγωνισμοί για την κατάκτηση εδαφών και το μοίρασμα του πλούτου των λαών της περιοχής.
Κ. Μπορέλ, να είμαστε ειλικρινείς. Δεν επανέρχονται μόνο οι παλιές αυτοκρατορίες. Είναι εδώ και νέες αυτοκρατορίες, σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Πρωταγωνιστής, βέβαια, παραμένει  η Τουρκία με τις πειρατικές της ενέργειες, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.
    Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το νέο σχέδιο της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αλληθωρίζει, πλέον. Η ΕΕ μοιράζει δεξιά και αριστερά κυρώσεις, όμως την Τουρκία τη χαϊδεύει.
    Σαφώς και πρέπει να περιοριστεί η ένταση, με ειλικρινείς ενέργειες, όμως. Το Ορούτς Ρέις “έφυγε” και δεν “έφυγε”. Το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ, όμως, συνεχίζουν να είναι στα κυπριακά παράλια.
      Να γίνει διάλογος, αλλά, να είναι έντιμος και ειλικρινής, με όρια, αρχές και πλαίσιο, έτσι που να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση των προβλημάτων των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα, όμως, κ. Πρόεδρε, του Κυπριακού, που είναι το πιο έντονο και το πιο οξύ.»
Σημειώνεται, πως ενόψει των εντεινόμενων απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, το ΑΚΕΛ, μέσω της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, υπέβαλε, γραπτώς, πρόταση για συζήτηση του θέματος στην επόμενη Ολομέλεια του ΕΚ. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να υπάρξει συζήτηση και να κατατεθεί ψήφισμα με  θέμα «Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια και η πιεστική ανάγκη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Κ. Μαυρίδης ΔΗΚΟ

Την ανάγκη για άμεση τιμωρία της Τουρκίας και την μέχρι στιγμής αποτυχία της ΕΕ να το πράξει, τόνισε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπ. Κοινοβουλίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε: «Παραθέτω μερικά βασικά γεγονότα -τονίζω την λέξη γεγονότα- για την συμπεριφορά της Τουρκίας, που ως ΕΕ αποδεχόμαστε αδιαμφησβήτητα. Η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπ. Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, η Τουρκία δεν απειλεί απλά, αλλά έχει ήδη εισβάλει στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και κατέχει από το 1974 το βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει στη Λιβύη και στο Ιράκ».

Ακολούθως ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε: «Αυτό που μας έφερε εδώ λοιπόν, είναι η ατιμωρησία του εγκληματία. Δυστυχώς, η ατιμωρησία είναι και αποτυχία της Ευρ, Ένωσης επειδή έχουμε εργαλεία: κυρώσεις, απαγόρευση πώλησης όπλων και αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης που αφορά τον τεράστιο εξαγωγικό τομέα της Τουρκίας. Το τελευταίο προτάθηκε σε περιπτώσεις άλλων χωρών εκτός ΕΕ, όμως για την περίπτωση ενώπιον μας (την Τουρκία),  σιωπάμε.»

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε ονομαστικά προς τον κ. Borrell και τον εκπρόσωπο της Γερμανικής προεδρίας οι οποίοι αναφέρθηκαν προηγουμένως στην προτεραιότητα για διάλογο και τους υπέδειξε δηκτικά: «Το νεοθωμανικό τέρας δεν το αντιμετωπίζεις με διάλογο. Πρώτα το τιμωρείς και μετά διαπραγματεύεσαι».

Δημήτρης Παπαδάκη

Στην παρέμβαση του Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη λήψη αυστηρών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής  ανέφερε : «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία δεν κατέχει το 37% της Κύπρου, ότι δεν απειλεί καθημερινά την Ελλάδα και έχει εισβάλει στο Αιγαίο. Ας υποθέσουμε ότι Τουρκία δεν έχει υπογράψει Σύμφωνο με την Λιβύη. Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει την Ευρώπη με το μεταναστευτικό. Τότε θα καταλάβαινα την στάση των εταίρων μας οι οποίοι τηρούν μια χλιαρή στάση απέναντι της. Σήμερα που μιλάμε το  Oruc Reis πήγε για σέρβις και κάποιοι πανηγυρίζουν. Την ίδια στιγμή τα Barbaros και Yavuz αλωνίζουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος θα πρέπει να είναι για αποκλιμάκωση. Αν δεν ληφθούν αυστηρές κυρώσεις κατά της  Τουρκίας, όλοι αυτοί που συμπεριφέρονται με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται σήμερα, θα είναι συνυπεύθυνοι για τις ενέργειες της».