Συνομιλίες με Πρόεδρο Αναστασιάδη και ΥΠΕΞ θα έχει ο Μ.Πομπέο

imagewΟλιγόωρη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Κυπριακό. Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο θα έλθει στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στη Ντόχα. Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς το Κατάρ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λευκωσία προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Η διαφορά “πρέπει να λυθεί κατά ένα τρόπο που να είναι διπλωματικός και ειρηνικός”, ανέφερε. “Έτσι θα εργαστώ και επί αυτού, προσπαθώντας να καταστήσω βέβαιο ότι αντιλαμβάνομαι τους σχετιζόμενους κινδύνους από την οπτική γωνία του λαού της Κύπρου”, είπε.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Γερμανίας για μείωση των εντάσεων και σημείωσε πως “ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συζητήσεις και ότι τα στρατιωτικά μέσα θα αποσυρθούν από εκεί ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις”.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών απόψε αναμένεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Πομπέο θα προβούν σε δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πομπέο επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε λόγω της κρίσης με το Ιράν μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η Λευκωσία ειδοποιήθηκε για την πρόθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού ΥΦΕΞ, Φίλιπ Ρίκερ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να υποδεχθεί στη Λευκωσία τον Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο.