Υπόθεση Ναβάλνι: Η ρωσική αστυνομία θέλει να στείλει ανακριτές στην Γερμανία

imagewΗ ρωσική αστυνομία παρακολούθησε το ιστορικό των μετακινήσεων του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και το ότι δεν ήπιε ούτε είχε φάει πριν χάσει τις αισθήσεις του στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε τον περασμένο μήνα. Εκτός των άλλων η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει έναν μάρτυρα ο οποίος έχει φύγει από την χώρα, ανακοίνωσε η διεύθυνση μεταφορών του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών στην περιφέρεια της Σιβηρίας.

Παράλληλα το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών θα υποβάλει πρόσθετο αίτημα προς την Γερμανία μέσω του οποίου θα ζητά νομική συνδρομή στην Γερμανία όπου νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου μετά την ανακοίνωση που έγινε ότι ο Ναβάλνι βγήκε από το κώμα, θέλει να στείλει στην Γερμανία ανακριτές για να συνεργασθούν με Γερμανούς συναδέλφους τους κατά την διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

Το Βερολίνο ωστόσο σήμερα ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου Τύπου της γερμανική Κυβέρνησης ότι δεν έχει λάβει το αίτημα της ρωσικής πλευράς για την αποστολή ανακριτών στην Γερμανία με σκοπό να ερευνήσουν την υπόθεση της δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Εξάλλου, η Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Βερολίνου έδωσε εντολή στην εισαγγελία του Βερολίνου να παράσχει την νομική συνδρομή στις ρωσικές αρχές και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι, υπό τον όρο ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι θα δώσει την συγκατάθεσή του.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε στο Twitter σήμερα το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας του Βερολίνου, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την γερμανική πρωτεύουσα. Η εισαγγελία επισήμανε, ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Βερολίνου, έλαβε από την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για τον Ναβάλνι.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας με αίτημα της στην Γερμανία ζητούσε να δοθούν απαντήσεις σε σχεδόν 20 ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, τη διάγνωση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως και να δοθούν αντίγραφα του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και βιολογικό υλικό για να προβούν σε συγκριτικές εξετάσεις.