Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία γύρω από το Ορούτς Ρέις

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία γύρω από το Ορούτς Ρέις και να τερματίσει τον εξοπλισμό νησιών βορειοανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου και του Καστελορίζου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις αναφορές για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στο τελικό ανακοινωθέν της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Med7, “αποκομμένες από την πραγματικότητα” υποστηρίζοντας ότι στερούνται νομικής βάσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, “οι εκφράσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο που περιλαμβάνονται στο τελικό ανακοινωθέν της Έκτης Συνόδου των χωρών του Νότου για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7 στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, όπως και πέρσι, είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης”. “Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και μαξιμαλιστικές. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελορίζου και να δώσει τέλος στις πιέσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ της δυτικής Θράκης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “η Τουρκία είναι μια χώρα με την μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο και υποψήφια μέλος της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι “για να υπάρξει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς όρους, οι Ε/Κ να συνεργαστούν με την ‘τδβκ’ η οποία είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού, για την έρευνα, εκμετάλλευση δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την ΕΕ ως εργαλείο για τα δικά τους στενά συμφέροντα. Η ΕΕ και οι άλλες χώρες που υπέγραψαν το εν λόγω ανακοινωθέν πρέπει να εγκαταλείψουν την μονόπλευρη στάση που ακολουθούν τυφλά με πρόσχημα την αλληλεγγύη ενάντια στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Όταν η αλληλεγγύη είναι δίκαιη, γίνεται δίκαια. Αλληλεγγύη με αδικία δεν γίνεται”, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.