Δημιουργός Νοβιτσόκ : Ανοησίες τα περί δηλητηρίασης Ναβάλνι

Οι αναφορές σχετικά με την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με έναν νέο τύπο νευροτοξικού παράγοντα του Νοβιτσόκ δεν μπορούν να ευσταθούν καθώς δεν υπήρχαν συμπτώματα δηλητηρίασης με αυτήν την ουσία, δήλωσε ο Λέονιντ Ρινκ, ένας από τους δημιουργούς του.

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε νωρίτερα την ίδια μέρα, επικαλούμενη πηγές, ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με έναν νέο βελτιωμένο τύπο του Νοβιτσόκ από τον οποίο έπρεπε κανονικά να πεθάνει μέσα στο αεροπλάνο.

«Απόλυτη ανοησία. Φυσικά, γνωρίζουμε όλους τους τύπους του Νοβιτσόκ. Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν έχει καμία σχέση με τον μηχανισμό δράσης, καθώς τα συμπτώματα θα έπρεπε να εμφανιστούν. Δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ακόμα κι αν λέτε αυτό που θέλετε, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει θάνατος. Ξεχάστε το Νοβιτσόκ» είπε ο Ρινκ.

Τη Δευτέρα, το νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί με τον ίδιο να βγαίνει από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρισκόταν από τον Αύγουστο.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι οι γιατροί βρήκαν ίχνη νευροτοξικού παράγοντα από την ομάδα Νοβιτσόκ στο σώμα του Ναβάλνι. Το Βερολίνο κάλεσε τη Ρωσία να «αναλάβει δράση» σχετικά με την υποτιθέμενη δηλητηρίαση, εν μέσω εκκλήσεων για επιβολή κυρώσεων κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, επικαλούμενη γιατρούς στο νοσοκομείο του Ομσκ οι οποίοι δεν βρήκαν τοξικές ουσίες στο σώμα του.

Ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης της Ρωσίας στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο.