Η απεργία νοσηλευτών παράλυσε τα νοσοκομεία

Ωστόσο  ο Υπ.Υγείας λέει πως όλα λειτουργούν ομαλά

Εγχειρήσεις ακυρώθηκαν , ενώ πολλά  αρκετα προβλήματα στην περίθαλψη ασθενών  προκαλεί η 12ωρη απεργία που άρχισαν από τις 7.15 το πρωί  οι νοσηλευτές μέλη της Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) , η οποία θα διαρκέσει μέχρι  τις 7.15 το βράδυ. Αιτία της 12ωρης απεργίας η μη εκπλήρωση των αιτημάτων των νοσηλευτών από το Υπουργείο Υγείας.ÐÁÓÕÊÉ - 48 ÁÐÅÑÃÉÁ - ÍÏÓÏÊÏÌÅÉÁ

Σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ εκφράζονται οι απολογίες στο κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και τονίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός.

“Ούτε εμείς επιθυμούμε να δημιουργούμε προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια, ούτε τα μέλη μας να απεργούν και να έχουν οικονομικές απώλειες, σε μια περίοδο που ήδη έχουν δεχθεί σημαντικές μειώσεις στο μισθολόγιο τους. Δυστυχώς, η επίσημη πλευρά δεν ανταποκρίνεται θετικά στα ζητήματα που έχουμε θέσει, ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, στο πλαίσιο μιας επιτροπής που θα συσταθεί και να καθοριστούν χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές”, αναφέρεται.

Η ΠΑΣΥΝΟ καλεί γι’ άλλη μια φορά τον Υπουργό Υγείας να εγκαινιάσει τον διάλογο στη βάση των προτάσεων της συντεχνίας και να επιδείξει “το ανάλογο ενδιαφέρον όπως με άλλους κλάδους υγείας”, ξέροντας τις ευαισθησίες του για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Οι νοσηλευτές καλούν επίσης τις διοικήσεις των νοσοκομείων “να επιτρέψουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των μελών στην απεργία, καθώς είναι υποχρέωσή τους να παρέχουν κάθε διευκόλυνση ώστε οι εργαζόμενοι να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, από τη στιγμή που η απεργία , πραγματοποιείται σύμφωνα με όλα τα εργασιακά θέσμια”.

Καλούνται επίσης οι φοιτητές της νοσηλευτικής να στηρίξουν την απεργία , “ξέροντας πως ο αγώνας μας γίνεται για ίση και δίκαιη μεταχείριση και επαγγελματική αναγνώριση και δικαίωση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και ανοίγει τον δρόμο για το δικό τους μέλλον” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ουδέν πρόβλημα λέει ο Υπουργός 

Παρόλο, που η απεργία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, εντούτοις ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, βρέθηκε νωρίς το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα με τους ασθενείς και ότι όλα κυλούν προς το παρόν ομαλά.

Για την απεργία, ο κ. Πατσαλής είπε πως είναι αχρείαστη και μόνο προβλήματα δημιουργεί, ενώ εμφανίζεται κάθετος σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση δύο εκ των αιτημάτων των νοσηλευτών, αυτό της αύξησης της κλίμακας της μισθοδοσίας, καθώς και της απαίτησης για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, λέγοντας ότι το Υπουργείο του δεν είναι σε θέση να τα υλοποιήσει.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΥΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση του νέου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, ο κ. Πατσαλής είπε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη απεργία αχρείαστη, ακριβώς επειδή γνωρίζουν οι νοσηλευτές ότι τουλάχιστον τα μισά από τα αιτήματα τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, σημειώνοντας πως “παρόλα ταύτα έχουν επιλέξει το δρόμο της απεργίας”.

Επί της ουσίας των αιτημάτων της ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Πατσαλής τοποθετείται αρνητικά όσον αφορά την αναπροσαρμογή της δομής των κλιμάκων μισθοδοσίας από την κλίμακα Α5-7-8 σε πανεπιστημιακή κλίμακα Α8-10-11 και την εισαγωγή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την κατάταξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα πιο πάνω αιτήματα εξυπακούουν επιπρόσθετο κόστος για τα δημόσια οικονομικά και δεν μπορεί να εγείρονται μέσα στις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που διανύει η χώρα.

“Η απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ σε αυτές τις δύσκολες εποχές και ιδιαίτερα στον πολύ δύσκολο τομέα της υγείας, ιδιαίτερα για λόγους όπως η αύξηση της κλίμακας της μισθοδοσίας καθώς και η απαίτηση για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άλλων δύο αιτημάτων θεωρώ ότι μόνο προβλήματα προκαλεί”, είπε ο κ. Πατσαλής.

Απαντώντας στους νοσηλευτές, οι οποίοι τον καλούν σε διάλογο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο διάλογος αυτός υπάρχει εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι έχει εξηγήσει στην ΠΑΣΥΝΟ πως αιτήματα σαν και αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αυτή την εποχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως κάποια άλλα αιτήματα, που αφορούν την αποπαγοποίηση θέσεων ή τους έκτακτους μπορούν να τα συζητήσουν και τα ήδη τα συζητούν.

“Από την άλλη”, είπε, “έχουμε εξηγήσει ότι εντός των επόμενων μηνών προχωράμε στην αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και δεν θα ήταν σωστό να προτρέξουμε σε αποπαγοποιήσεις και πιθανόν σε προαγωγές, προτού ολοκληρωθεί αυτή η αναδιάρθρωση, για να γίνει με ένα σωστό τρόπο”.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο του έχει δώσει και γραπτώς τις εξηγήσεις του ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την εποχή τέτοια αιτήματα και ιδιαίτερα πρόσθεσε σε σχέση με την αύξηση της μισθοδοσίας, η οποία έχει υπολογιστεί για τους νοσηλευτές στο ύψος των 27 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά το επίδομα της ανθυγιεινής εργασίας, είπε πως το συγκεκριμένο επίδομα το δικαιούνται και σε άλλα επαγγέλματα και δεν το έχουν, αλλά ούτε κατέρχονται σε απεργία γι` αυτό.
Είπε, τέλος, ότι “τα προβλήματα λύνονται μέσα από διάλογο” και ότι το Υπουργείο του είναι ανοικτό σε διάλογο με τους νοσηλευτές, για να συζητήσουν και να βρεθούν κάποιες λύσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως κάποια από τα αιτήματα τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν υπό τις παρούσες καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι, η ΠΑΣΥΝΟ διεκδικεί ακόμα ξεπάγωμα των θέσεων μόνιμου διορισμού, που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) από το 2011 και το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής, όπως έχουν δρομολογηθεί σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα. Επίσης, διεκδικεί την εξασφάλιση της σωστής στελέχωσης των τμημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και τη μετατροπή της σύμβασης των επηρεαζόμενων νοσηλευτών από ορισμένης χρονικής διάρκειας σε αορίστου διάρκειας.