Ρώσος τοξικολόγος για Ναβάλνι: Αν είχε δηλητηριαστεί με Νοβιτσόκ θα ασθενούσαν και οι γύρω του

imagewΓερμανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για δηλητηρίαση του Ναβάλνι, με μια ουσία που σύμφωνα με Ρώσο τοξικολόγο αποκλείεται να επηρέασε μόνο ένα άτομο.

Εάν η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι προκλήθηκε από ουσία της κατηγορίας Νοβιτσόκ (Novichok), θα έπρεπε να υποφέρουν από τις επιπτώσεις και οι άνθρωποι που τον συνοδεύουν, δήλωσε ο επικεφαλής τοξικολόγος, που φρόντισε τον Ναβάλνι στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντερ Σαμπάεφ, η κατάσταση του Ναβάλνι προκλήθηκε από έναν «μηχανισμό εσωτερικής ενεργοποίησης». Το Νόβιτσοκ είναι μια οργανοφωσφορική ένωση και εξαιτίας της υψηλής τοξικότητάς του, δεν είναι δυνατόν να δηλητηριάσει μόνο ένα άτομο, εξήγησε.

«Κατά κανόνα, θα επηρεαστούν και άλλα άτομα που τον συνοδεύουν» δήλωσε.Οι γιατροί στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης του Όμσκ, όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν σε κώμα για σχεδόν δύο ημέρες, δεν βρήκαν ίχνη τοξικών ουσιών στα νεφρά, το συκώτι ή τους πνεύμονές του, οδηγώντας τον Σαμπάεφ στο συμπέρασμα ότι δεν είχε δηλητηριαστεί.

«Τα πιο σημαντικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση είναι τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες. Ήταν άθικτοι τη στιγμή της παραμονής του ασθενούς στην κλινική μας» δήλωσε ο Σαμπάεφ. «Οτιδήποτε τοξικό, φυσικά, πρέπει να περάσει από αυτά τα όργανα, διαφορετικά το σώμα θα συνεχίσει να μάχεται» συμπλήρωσε.

Η νοσηλεία του Ναβάλνι στη ΓερμανίαΤην Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία, μετά από δοκιμές τοξικολόγων του γερμανικού στρατού, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με μια ουσία από την ομάδα Νοβιτσόκ. Ο Ναβάλνι προς το παρόν νοσηλεύεται σε κλινική του Βερολίνου, ύστερα από αίτημα συνεργατών του, οι οποίοι ζήτησαν να υποβληθεί σε θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί για το Τομσκ.

Σύμφωνα με τον Σαμπάεφ, οι γιατροί στο Ομσκ εξέτασαν πολλούς τύπους δηλητηρίων, συμπεριλαμβανομένων των οργανοφωσφορικών ενώσεων και των ναρκωτικών ουσιών, αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Σημείωσε επίσης ότι διεξήχθησαν δοκιμές σε πολλά εργαστήρια ταυτόχρονα.

Ο επιστήμονας Λέονιντ Ρινκ, ο οποίος συμμετείχε άμεσα στη δημιουργία του Νοβιτσόκ, αμφισβητεί επίσης τη γερμανική διάγνωση, ισχυριζόμενος ότι τα συμπτώματα του Ναβάλνι δεν συνάδουν με τη δηλητηρίαση από αυτήν την ουσία.

Υπενθυμίζεται πως, ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα στις 20 Αυγούστου. Νοσηλεύτηκε αμέσως στην πόλη της Σιβηρίας Ομσκ μετά από επείγουσα προσγείωση. Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.

Πηγή :Sputnik