Mάσκα υποκρισίας και επιτηδευμένης επιφύλαξης

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΌταν έπεφτε το   τείχος του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, πολλοί σε Δύση και Ανατολή  πανηγύριζαν για το τέλος του Ψυχρού πολέμου και διακήρυσσαν την ανάγκη διάλυσης των στρατιωτικών συνασπισμών ένθεν κακείθεν των δύο πόλων . Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει μεταξύ φθορά και αφθαρσίας  τον αμείλικτο πόλεμο εναντίον του τότε και νυν αντίπαλου δέους ,τη  Ρωσία. Πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετατράπηκαν σε δορυφόρους της Δύσης με τις οικονομίες τους να ελέγχονται πλήρως από τα ξένα κεφάλαια, ενώ η περιλάλητη ανασυγκρότηση, τις οδήγησε  σε ένα καθεστώς υποτέλειας σε Γερμανία και ΗΠΑ. Οι πολίτες τους μετεξελίχθηκαν σε «λευκούς σκλάβους» της Ευρώπη καθότι οι μισθοί τους στις πλούσιες χώρες της ΕΕ. δεν διαφέρουν από αυτούς που πληρώνονται οι οικονομικοί μετανάστες από την Αφρική.

Εφιαλτικό πρελούδιο

41 χρόνια μετά,  η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα εφιαλτικό πρελούδιο ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και μιας προσπάθειας από τις παραδοσιακές ιμπεριαλιστικές χώρες να μοιράσουν ξανά τον κόσμο.

Όταν επί εποχής Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν η Ρωσία βρισκόταν «γονατισμένη» και ζητιάνευε βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι σημερινοί επικριτές του Κρεμλίνου χειροκροτούσαν και κανάκευαν την τότε ηγεσία της χώρας . Είναι γνωστό άλλωστε το αίτημα Γέλτσιν προς τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να μεσολαβήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα για δάνειο.

Όταν ανάλαβε τα ηνία ο Βλ. Πούτιν μάζεψε τα κομμάτια της χώρας και αναστήλωσε την οικονομία και το κύρος της   Ρωσίας .Έγινε το αντίβαρο και τροχοπέδη  για τις νέες παράνομες επιδρομές    της Δύσης σε βάρος κυρίαρχων κρατών.

Δεν είναι τυχαίο που   σήμερα ο Ρώσος πρόεδρο δέχεται μύριες επιθέσεις και προβοκατόρικες ενέργειες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος Ε.Ε.-ΗΠΑ να συνεχίσουν ανενόχλητες το επιδρομικό τους έργο.  Στο όνομα της δήθεν δημοκρατίας και ελευθερίας Ε.Ε. και ΗΠΑ διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη ενώ είναι γνωστές και οι επεμβάσεις τους  και στην Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα εφιαλτικό. Χιλιάδες νεκροί , πολιτικό και οικονομικό χάος, ταραχές και μια πρωτοφανής μεταναστευτική κρίση.Τα πλούσια σε χρυσό θησαυροφυλάκια Λιβύης και Ιράκ άδειασαν. Στην ουσία καταληστεύθηκαν από τους δήθεν ελευθερωτές.

Σε  αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι νόμιμα παρούσα στη Συρία με πρόσκληση της επίσημης κυβέρνησης  και ήταν χάριν στη δική της βοήθεια που έσπασε το απόστημα της τρομοκρατίας στη χώρα και αποτράπηκε η εμφάνιση ενός τρομοκρατικού κινήματος εκεί, που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Στο χορό των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Τώρα Ε.Ε.και ΗΠΑ μεθοδεύουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Ναβάλνι. Ολόκληρη Γερμανία ξεσηκώθηκε με επικεφαλής μια αμφιλεγόμενη Μ.Κ.Ο.για να μεταφέρει τον Ναβάλνι από νοσοκομείο της Σιβηρίας στο Βερολίνο. Προτού καν αποφανθούν οι ειδικοί επιστήμονες η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι ακόλουθοι της αποφάνθηκαν πως το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με το νευροτοξικό Νόβιτσοκ .
Βέβαια το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου  όπου νοσηλεύεται ο επικριτής του Ρώσου προέδρου δεν έδωσε στοιχεία στους Ρώσους γιατρούς οι οποίοι δηλώνουν πως όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ομσκ της Σιβηρίας δεν εντοπίστηκαν ίχνη δηλητηρίασης στο Ναβάλνι.

Καμιά αντίδραση για το θάνατο της τουρκάλας  δικηγόρου Εμπρύ Τιμτίκ

Την ίδια ώρα που η Ε.Ε. και ΗΠΑ σκίζουν τα ιμάτια τους και απειλούν τη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι  πέθαινε στις φυλακές της Τουρκίας η δικηγόρος   Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας     238 ημερών , ύστερα από  την φυλάκιση της πέρυσι για υποτιθέμενη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός περιορίστηκε να εκφράσει τη λύπη της Ε.Ε. λέγοντας  ότι «η Ε.Ε. θέλει να υπενθυμίσει στην  Τουρκία ότι πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας»

Χιλιάδες δικηγόροι δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες  και στρατιωτικοί βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας χωρίς να έχουν το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης. Η Ε.Ε. όμως όπως και οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας . Δεν τους ενδιαφέρει η κατάφωρη παραβίαση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στην Τουρκία , στην Κύπρο, στο Κουρδιστάν . Μόνο για τα δικαιώματα των επικριτών του Βλ. Πούτιν γνοιάζονται και είναι έτοιμοι για διπλωματικό και όχι μόνο πόλεμο.

Έχουν εκτεθεί  ανεπανόρθωτα. Η μάσκα της υποκρισίας έπεσε και  η επιτηδευμένη επιφύλαξη τους για το ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο τους την Τουρκία αποδεικνύεται εξίσου επικίνδυνη με αυτή του Ερντογάν.

 

Η μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων

Mόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι η συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν   την απόφαση τους για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Πόσο συμφέρει όμως πραγματικά την Κύπρο κάτι τέτοιο αν ληφθούν υπόψιν οι εκβιαστικοί όροι που θέτει το Αμερικανικό στέιτ ντιπάρτμεντ  τους οποίους και ομολόγησε ανερυθρίαστα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία; Την  ίδια ώρα μάλιστα που η Τουρκία ετοιμάζεται για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και συνεχίζει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε γη, αέρα και θάλασσα.

Δηλαδή θα βλέπουμε με αμερικανικές διόπτρες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα  τον εποικισμό της Αμμοχώστου;

Απαράδεκτα ανταλλάγματα

Η απόφαση  των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, για  μη φονικούς εξοπλισμούς δικαίως εγείρει αντιδράσεις σε όσους επιθυμούν την Κύπρο ως παράγοντα ισορροπίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, καθότι οι Αμερικανοί ζήτησαν ξεκάθαρα σε αντάλλαγμα την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων.

Η ανάγκη διατήρησης της ουδετερότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκ των ων ουκ άνευ  αν ληφθούν υπόψιν οι ερωτοτροπίες Γερμανίας-ΗΠΑ με Τουρκία καθώς και η παρελκυστική τακτική τους να αναχαιτίσουν τη βουλιμία και επιθετικότητα του Ερντογάν.

Η απόφαση προβλέπει μερική άρση εμπάργκο και μάλιστα μη φονικών όπλων όπως διόπτρες, αλεξίσφαιρα κ.λπ. Θα έχει ισχύ για έναν χρόνο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο ζήτησε το αμίμητο: να ελέγχονται οι κυπριακές τράπεζες και να μην ελλιμενίζονται τα ρωσικά πλοία».

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ υπενθύμισε πως η νομοθεσία που κατέστησε δυνατή τη λήψη της απόφασης, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία, και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα».

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί λένε διώξτε τους Ρώσους αν θέλετε να σας εξοπλίζουμε με διόπτρες και αλεξίσφαιρα. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κίνηση καθότι θα διασαλευτούν οι σχέσεις με τη Ρωσία για ένα δευτερεύον ζήτημα .

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί κάνουν κοινές ασκήσεις με τους Τούρκους στη Μεσόγειο.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός  ότι μόνο η Ρωσία είχε ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Αμμοχώστου και παρά την προσώρας συνεργασία της με την Τουρκία διατηρεί τις πάγιες    αρχές για το Κυπριακό .

 

Η χρονική επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλών από την Τουρκία για εποικισμό της Αμμοχώστου, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ένταση.Δεν συμφέρει στην Κύπρο να βρεθεί στην ασφυκτική τανάλια των ΗΠΑ και να κλωτσήσει παραδοσιακούς συμμάχους που μπορούν να προτρέξουν προς βοήθεια, αν τους το ζητήσουμε.

Το παράδειγμα της Συρίας είναι εξάλλου αυταπόδεικτο.