Σκευωρία Βερολίνου-Βαρσοβίας αποδεικνύει η υποκλαπείσα συνομιλία για την υπόθεση Ναβάλνι

 

 imagewΤο ηχητικό απόσπασμα της υποτιθέμενης συνομιλίας μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας για τη «δηλητηρίαση» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από το κρατικό δίκτυο της Λευκορωσίας ONT, πρέπει να ελεγχθεί, ωστόσο, φαίνεται αξιόπιστο, δήλωσε ο βουλευτής, Λέονιντ Καλάσνικοφ.

 Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε στον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μίχαηλ Μισούστιν, ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει συνομιλία μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου. Σύμφωνα με το ηχητικό που δημοσιεύθηκε,   Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι απόδειξη της «δηλητηρίασης» δεν είναι τόσο σημαντική, αφού «όλες οι μέθοδοι είναι καλές στον πόλεμο», ενώ ένας φερόμενος εκπρόσωπος της Βαρσοβίας λέει ότι ήταν απαραίτητο να αποθαρρυνθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, από το να «χώνει τη μύτη του» στις υποθέσεις του Μινσκ και ότι θα πρέπει να «πνιγεί» στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας. Σύμφωνα με το δίκτυο ONT, το ηχητικό έχει σταλεί στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Φυσικά πρέπει να ελέγξουμε την αυθεντικότητά του. Αλλά αυτό είναι ζήτημα ειδικών υπηρεσιών και εργαστηρίων. Ωστόσο, φαίνεται αρκετά αξιόπιστο και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύθηκε από εμάς, πιστεύω ότι είναι αυθεντικό» δήλωσε ο Καλάσνικοφ.

Συγκεκριμένα στο ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι ,εκπρόσωπος του Βερολίνου ακούγεται να λέει ότι «οι αποδείξεις δεν έχουν σημασία».

Στην ηχητική καταγραφή ο εκπρόσωπος του Βερολίνου προσθέτει ότι «όλες οι μέθοδοι είναι κατάλληλες στον πόλεμο».

Στο ίδιο ντοκουμέντο, ο εκπρόσωπος της Βαρσοβίας ακούγεται να λέει ότι ο Πούτιν θα πρέπει «να πνιγεί» μέσα στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας.

Ο Πολωνός εκπρόσωπος αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο Πούτιν από το «να χώνει τη μύτη του» στη Λευκορωσία.

Η ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία που δημοσιοποίησε η δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας φέρεται πως έγινε μεταξύ γερμανικών και πολωνικών Αρχών σχετικά με τον Ναβάλνι και φέρεται να υπεκλάπει από μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας.

Στην ηχογράφηση, δύο άτομα ακούγονται να συζητούν σχετικά με έγγραφα για τη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι τα οποία επρόκειτο να παρουσιαστούν στο γραφείο της Μέρκελ. Ο ένας εξ αυτών ονομάζεται «Νικ» και ο άλλος «Μάικ».

 

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε γερμανική κλινική μετά από οξεία επιδείνωση της υγείας του στη Ρωσία στα τέλη Αυγούστου. Το Βερολίνο ανέφερε ότι γερμανικά στρατιωτικά εργαστήρια παρείχαν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ.Το Κρεμλίνο απάντησε πως η Ρωσία δεν ενημερώθηκε από τη Γερμανία για τα ευρήματα και ανέμενε απάντηση στο επίσημο αίτημα της Μόσχας για την κατάσταση.

 Για υποκλαπείσα κλήση μεταξύ Βερολίνου – Βαρσοβίας είχε μιλήσει ο Λουκασένκο

Σε δηλώσεις του την  Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχ ε αναφερθεί σε υποκλαπείσα κλήση μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η εν λόγω κλήση αποδείκνυε ότι οι ισχυρισμοί της Μέρκελ  περί «δηλητηρίασης» του Ναβάλνι ήταν σκόπιμα ψέματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ είχε δηλώσει πως το Βερολίνο αντιμετωπίζει την υπόθεση Ναβάλνι ως «απόπειρα δολοφονίας».

«Το Βερολίνο αντιμετωπίζει την υπόθεση Ναβάλνι ως απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα και τώρα περιμένει από τη Ρωσία να εξηγήσει τη θέση της και να δώσει απαντήσεις» είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος.Καθώς οι γερμανικές Αρχές έχουν ισχυριστεί ότι βρήκαν ίχνη από νευροτοξίνη από την ομάδα του Νοβιτσόκ στο αίμα του Ρώσου πολιτικού, έχουν απειλήσει τη Μόσχα με την επιβολή νέων κυρώσεων για τη φερόμενη δηλητηρίαση.

Διαφάνεια και συνεργασία με το Βερολίνο ζητά η Μόσχα

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί διαφάνεια για την υπόθεση και πως χρειάζεται πληροφορίες από τη Γερμανία, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Βάσει της δήλωσης της Γερμανίδας καγκελάριου και άλλων αξιωματούχων, γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί ειδικοί βρήκαν κάποιες τοξικές ουσίες. Σε αυτήν την περίπτωση, περιμένουμε διάλογο με τους Γερμανούς συναδέλφους και ελπίζουμε να λάβουμε πληροφορίες σχετικά με το είδος της ουσίας» είχε αναφέρει ο κ. Πεσκόφ.Την ίδια στιγμή ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ,  τόνισε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει υποσχεθεί ότι θα ανταποκριθεί σύντομα στα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με τον Ναβάλνι.

Το χρονικό

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Μετά από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.

Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, αναφέροντας ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από το βοηθό του Ίλια Παχόμοβ. Ως εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά. 

Πηγή:Sputnik