“Πολιτική’ η διάγνωση τα περί δηλητηρίασης Ναβάλνι με Νόβιτσοκ

Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα συμπτώματα «δηλητηρίασης» του Ναβάλνι έχουν σταδιακά υποχωρήσει αν και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι εξέδωσε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, στο οποίο ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης νοσηλεύεται από τις 22 Αυγούστου.

«Η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει κρίσιμη. Τα συμπτώματα που προήλθαν από δηλητηρίαση από αναστολέα χολινοστεράσης (ένζυμο απαραίτητο για τη μετάδοση των νευρικών παλμών) μειώνονται. Ο λόγος γι’αυτό είναι η σταδιακή αναγέννηση της δραστηριότητας της χολινοστεράσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.      Ο Ναβάλνι παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι θεράποντες γιατροί αναμένουν ότι η θεραπεία του θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του.

Οι γιατροί του Ναβάλνι παραμένουν σε επικοινωνία με τη σύζυγό του.*

Επιστήμονες διαψεύδουν

Τα συμπτώματα από το Νοβιτσόκ είναι εντελώς διαφορετικά» τονίζει επιστήμονας που συμμετείχε στην ανάπτυξη του νευροτοξικού παράγοντα.

«Τα συμπτώματα της υποτιθέμενης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι δεν είναι χαρακτηριστικά της χρήσης του Νοβιτσόκ» ξεκαθαρίζει ο επιστήμονας Λεονίντ Ρινκ, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του νευροτοξικού παράγοντα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Ρινκ τόνισε ότι «τα συμπτώματα είναι εντελώς διαφορετικά».Σύμφωνα με τον επιστήμονα, εάν είχε χρησιμοποιηθεί Νοβιτσόκ, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης θα ήταν διαφορετικά.

«Θα είχαν εκδηλωθεί σπασμοί κλπ. Τελείως διαφορετικά συμπτώματα» σχολίασε ο κ. Ρινκ.Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν πως ο Ναβάλι «δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως για την υπόθεση Ναβάλνι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο Ρώσος πρέσβης.

Η Γερμανία θα ειδοποιήσει επίσης, όπως ανέφερε, τους εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να επεξεργαστούν μια κοινή απάντηση.

Μέρκελ: «Απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα»

«Το Βερολίνο αντιμετωπίζει την υπόθεση Ναβάλνι ως απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξικού παράξοντα και τώρα περιμένει από τη Ρωσία να εξηγήσει τη θέση της και να δώσει απαντήσεις» δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι η τοξικολογική εξέταση έδειξε αναμφισβήτητα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε «από έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ, επισημαίνοντας ότι «πλέον εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα τα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει».

«Ο Ρώσος πρεσβευτής ενημερώθηκε το απόγευμα από το Υπουργείο Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αναμένουμε τη δήλωση της ρωσικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι κυβέρνησή της θα συμβουλευτεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφασίσει την αντίδρασή της.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Θα έχουμε συζήτηση και θα λάβουμε μια ανάλογη απάντηση με κοινή δήλωση» σχολίασε.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τετάρτη ότι η έκκληση του Βερολίνου προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το OPCW σχετικά με την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαραίτητη για να δικαιολογήσει προκαθορισμένα «μέτρα αντίδρασης».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας πρόσθεσε ακόμη πως εάν ο πραγματικός στόχος του Βερολίνου είναι μια έρευνα, «είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε σε ένα νομικό πλαίσιο».

Κρεμλίνο για την υπόθεση Ναβάλνι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα τόνισε πως πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη σειρά δοκιμών στον κ. Ναβάλνι στη Ρωσία πριν μεταφερθεί στο Βερολίνο και δεν εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες.

«Πριν μεταφερθεί ο ασθενής στο Βερολίνο, σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα, πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη σειρά εξετάσεων στη χώρα μας, δίχως να εντοπιστούν τοξικές ουσίες» υπογράμμισε ο κ. Πεσκόφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για ολόπλευρη συνεργασία με τη Γερμανία για να διευκρινίσει την κατάσταση γύρω από το Ναβάλνι, αλλά το Κρεμλίνο σημειώνει ότι το Βερολίνο δεν απάντησε στις προηγούμενες επίσημες έρευνες που απέστειλε.

«Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία έστειλε επίσημο αίτημα στη γερμανική πλευρά, ελπίζοντας ότι θα δοθεί επίσημη απάντηση» επισήμανε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «οι γιατροί μας πρότειναν επίσης επίσημα την ανταλλαγή δεδομένων και δεν έχουν λάβει, δυστυχώς, απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Tι αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, στους ισχυρισμούς του Βερολίνου για την υπόθεση Ναβάλνι.

«Χρειαζόμαστε δηλώσεις από ιατρικά ιδρύματα, χρειαζόμαστε τεκμηριωμένο υλικό που πρέπει να υποβληθεί μετά από επίσημο αίτημα της ρωσικής πλευράς. Υπάρχει κάτι που κάποιος μπορεί να αντιτάξει; Τίποτα. Συγκεντρώστε τα δεδομένα σας εγγράφως και στείλτε τα στη Ρωσία. Η πρεσβεία μας εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο και ανυπομονεί πάρα πολύ να λάβει αυτά τα έγγραφα», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Σύμφωνα με την ίδια, τόσο σημαντικές πληροφορίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επίσημο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων ιατρών που μπορούν να αξιολογήσουν με ικανοποιητικό αντικειμενικό τρόπο το υλικό που τους παρέχεται.

«Είναι περίεργο να το υπενθυμίζουμε αυτό σε επαγγελματίες όπως οι Γερμανοί συνεργάτες μας. Δώστε μας κατάλληλες πληροφορίες, δώστε μας αναφορές, δώστε μας δεδομένα με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Όλα τα άλλα είναι πολιτικές δηλώσεις διεμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Μόσχα σημειώνει πως υπάρχει απαγόρευση στο υπ. Δικαιοσύνης της Γερμανίας όπως και σε γιατρούς της χώρας να επικοινώνησουν με τους Ρώσους συναδέλφους τους.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Μετά από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.

Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του Κίρα Γιαρμούς έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ισχυριζόμενη ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από το βοηθό του Ίλια Παχόμοβ. Ως, εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά.

Κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά ιατρικά πεδία, Ρώσοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση του Ναβάλνι προκλήθηκε από απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα του λόγω μεταβολικής ανισορροπίας.

Στις 22 Αυγούστου, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Οι Γερμανοί γιατροί έχουν αναγνωρίσει ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του Ομσκ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στους Ρώσους ομολόγους τους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου του Ομσκ Αλεξάντρ Μουρακόφσκι.

Στις 24 Αυγούστου, οι Γερμανοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι είχαν βρει ίχνη από μια ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης στο σώμα του, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι Ρώσοι γιατροί, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς.

Την Τετάρτη, οι Ρώσοι γιατροί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία επικρίνουν την κριτική που δέχτηκαν μετά τη μεταφορά του Ναβάλνι στη γερμανική κλινική και χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω του «πολιτική διάγνωση».