Ρωσία: Θα ερευνηθεί κατά πόσον η υπόθεση Ναβάλνι είναι αποτέλεσμα ξένης προβοκάτσιας

imagewΟ πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν έδωσε εντολή στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς να διερευνήσει αν η υπόθεση δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι συνιστά προβοκάτσια της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ που αποσκοπεί να δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

“Εντάξει που η Μέρκελ ανταποκρίθηκε και παρείχε βοήθεια στον Ναβάλνι. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ίδια θα έκανε το ίδιο, αν αυτό αφορούσε κάθε άλλο πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι μόνο τον ριζοσπάστη αντιπολιτευόμενο (πολιτικό)”, φέρεται να δήλωσε ο Βολόντιν σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κάτω βουλής. “Ωστόσο οι περαιτέρω δηλώσεις της Μέρκελ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, “μας υποχρεώνουν να δούμε την κατάσταση αυτή διαφορετικά”. “Μήπως είναι προβοκάτσια εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει στόχο να διατυπώσει νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας;”
διερωτήθηκε ο Βολόντιν ο οποίος συνέχισε λέγοντας : “Προκαλεί εντύπωση το ότι αυτό συνέβη μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όταν άρχισε η άσκηση πιέσεων κατά της Ρωσίας από το εξωτερικό, ώστε η χώρα μας να μην σταθεί εμπόδιο στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας”.

Παράλληλα ο Ρώσος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι “Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ άρχισαν ανενδοίαστα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους της Λευκορωσίας, παρέχοντας βοήθεια στους αντιπολιτευόμενους και προβαίνοντας σε προκλήσεις. Εάν δούμε τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, πολλά πράγματα θα μπουν στη θέση τους”. Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση του Ναβάλνι, όπως και ότι είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε.