Υψηλής διατροφικής αξίας η στρογγυλόρεγγα αλιεύεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο


 
imagewΗ στρογγυλόρεγγα (Etrumeus golanii) που τα τελευταία χρόνια αλιεύεται στην Κύπρο, αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς Γενικά, ως μέρος δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα ευνοεί την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΤΠ, η στρογγυλόρεγγα είναι ένα μικρό πελαγικό είδος το οποίο ήρθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα, είναι δηλαδή λεσσεψιανός μετανάστης και τελευταία χρόνια, η παρουσία του είδους γίνεται όλο και πιο συχνή στα νερά μας.

Η στρογγυλόρεγγα ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με τον σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο, τα σαφρίδια, τον γαύρο, τα κοκάλια και τις ρέγγες. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία και όπως και η σαρδέλα, περιέχει πολλά ω-3 λιπαρά οξέα, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αφθονία πρωτεϊνών απαραίτητων για την ενίσχυση του μεταβολισμού, Περιέχει  ελάχιστη χοληστερόλη, η οποία όμως δεν είναι επιβλαβής, ακόμη και σε χρόνια κατανάλωση.