Κύπρος: Δεκατέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα

imagewΔεκατέσσερα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, ανακοινώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, από σύνολο 3,775 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων στα 1,291.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 3,775 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 14 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν από 198 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από 731 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και τέσσερα από 1,927 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δόθηκαν τρία εξιτήρια και έγινε μια εισαγωγή. Συνεπώς, νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για τα οκτώ κρούσματα που προέκυψαν από ιχνηλάτηση τα τέσσερα έκαναν το τεστ ιδιωτικά. Τα δύο άτομα που έκαναν την εξέταση ιδιωτικά είναι από αλυσίδα (cluster) ενός beach party στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 30 άτομα. Τα δύο σημερινά κρούσματα που εντοπίστηκαν έχουν συμπτώματα. Σημειώνεται ότι είχαν εντοπιστεί και τις προηγούμενες μέρες κρούσματα από το συγκεκριμένο πάρτι. Το τρίτο άτομο είναι επαφή κρούσματος και δεν έχει συμπτώματα. Το τέταρτο άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά διότι είναι επαφή φίλης του και δεν έχει συμπτώματα, ενώ τα άλλα τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Είναι και τα τέσσερα επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του ίδιου κρούσματος.

Επίσης, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρώτο άτομο που εξετάστηκε ιδιωτικά είναι εργαζόμενος στο εργοστάσιο πλαστικών PIP και δεν έχει συμπτώματα. Μετά τον εντοπισμό των προηγούμενων δύο κρουσμάτων στην εταιρεία, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης, όλο το προσωπικό εξετάστηκε και εντοπίστηκε σήμερα και το τρίτο άτομο. Το δεύτερο άτομο που έκανε την εξέταση ιδιωτικά είχε συμπτώματα.

Αλλα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν από εξετάσεις στα αεροδρόμια. Τα δύο αφορούν  ζευγάρι Κυπρίων  που ζουν μόνιμα στην Αγγλία και ήρθαν στην Κύπρο χθες από το Μάντσεστερ για να επισκεφθούν την οικογένειά τους. Εκαναν το τεστ στο αεροδρόμιο. και δεν έχουν συμπτώματα. Το τρίτο κρούσμα αφορά Ελλαδίτη που επέστρεψε χθες από Θεσσαλονίκη. Το άτομο αυτό δεν έχει συμπτώματα. Το τέταρτο κρούσμα αφορά  Αυστριακό, ο οποίος ήρθε χθες στην Κύπρο από τα Χανιά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 3,775 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 14 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 198 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.

Από 731 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 1,927 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 66 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, διεκπεραιώθηκαν 168 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 190 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από το πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος για 31 δείγματα, και από το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 464 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,291.