Βηρυτός και Μαρί

 

 

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

 

konstant_7Η τρομερή έκρηξη στη Βηρυτό παρουσιάζει ορισμένες εκπληκτικές ομοιότητες με την έκρηξη, το 2011, στο Μαρί της Κύπρου.

Θυμίζουμε ότι το 2009 ένα «πλοίο από την Περσία», όπως λέει και το τραγούδι, που μετέφερε επικίνδυνα πυρομαχικά για τη Συρία, ελέγχθηκε από το αμερικανικό ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα, βρέθηκαν τα πυρομαχικά και επεβλήθησαν μάλιστα κυρώσεις στο Ιράν. Το πλοίο συνέχισε όμως την πορεία του και πέρασε ανενόχλητο την διώρυγα του Σουέζ. Μόνο όταν έφτασε στα ανοιχτά της Κύπρου, οι Αμερικανοί γνωστοποίησαν στην Λευκωσία ότι πρέπει να το συλλάβει επί τη βάσει διαφόρων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κύπρος. Οι κυπριακές αρχές κατέσχεσαν το φορτίο που το αποθήκευσαν στη ναυτική βάση του Μαρί. Δύο χρόνια αργότερα τα πυρομαχικά έσκασαν και μια τρομερή έκρηξη ακούστηκε σε όλη την Κύπρο καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στο νησί.

Η έκρηξη είχε τεράστιες πολιτικές συνέπειες για την Κύπρο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας να μετατραπεί σε «πολιτικό πτώμα». Ολοκλήρωσε μεν τη θητεία του (χωρίς να βάλει υποψηφιότητα επανεκλογής), όμως ο ίδιος και η κυβέρνησή του ήταν στο στόχαστρο των επικρίσεων μέχρι το τέλος ως υπεύθυνοι της έκρηξης λόγω πλημμελούς φύλαξης των πυρομαχικών.

Σημειωτέον ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε εξομολογηθεί στις αρχές της θητείας του στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιφυλάξεις για την ενεργειακή πολιτική του προκατόχου του και για όψεις της εξωτερικής του πολιτικής. Αν και δεν τις είχε αποκηρύξει ανοιχτά, δεν φαινόταν και να βιάζεται να τις συνεχίσει. Μετά όμως την έκρηξη δεν είχε κανένα περιθώριο να πράξει διαφορετικά.

Οι κυπριακές αρχές και τα κυπριακά ΜΜΕ απέδωσαν την υπόθεση σε ατύχημα λόγω πλημμελούς φύλαξης των εκρηκτικών και απέκλεισαν κατηγορηματικά (μετά μανίας θα μπορούσαμε να πούμε) το ενδεχόμενο να είναι δολιοφθορά. Ιδιαίτερα προεβλήθη τότε ως απόδειξη των ισχυρισμών αυτών το ότι ξένες αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τον τόπο αποθήκευσης των πυρομαχικών και διεπίστωσαν προβλήματα με τη φύλαξή τους. Μόνο που τέτοια προβλήματα σημαίνουν ότι το ατύχημα είναι πιθανότερο, σημαίνουν όμως ότι και η δολιοφθορά είναι ευκολότερη.

 

Αντίθετη ήταν η άποψη ενός ‘Ελληνα αξιωματικού, ειδικού στα εκρηκτικά, που εστάλη να βοηθήσει από την Ελλάδα και υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του επρόκειτο για σαμποτάζ. Αναπάντητο παρέμεινε επίσης το ερώτημα γιατί η υπερθέρμανση των πυρομαχικών οδήγησε σε έκρηξη όχι ντάλα μεσημέρι, όπως κανείς θα περίμενε φυσιολογικά, αλλά ξημερώματα σχεδόν, την ψυχρότερη στιγμή του 24ώρου δηλαδή. Πολύ αργότερα και μετά την αποχώρησή του ο Δημήτρης Χριστόφιας θα απέδιδε την έκρηξη σε σαμποτάζ, χωρίς να κατονομάσει τους πιθανούς υπευθύνους.  (http://www.konstantakopoulos.gr/8602/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%cf%8d%cf%81%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad)