Απεβίωσε σήμερα στην Αθήνα ο Γεώργιος Κρ. Τορναρίτης

Απεβίωσε σήμερα το πρωί στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν, ο Γεώργιος Κρ. Τορναρίτης,  συγγραφέας, συλλέκτης, εικαστικός δημιουργός και ιδρυτής μουσείων.

Ο Γεώργιος Τορναρίτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Ιανουαρίου 1936 και εργάστηκε για δεκαετίες ως δικηγόρος, ασχολήθηκε επίσης ενεργά με τη Φυσική Ιστορία και την κυπριακή παράδοση αλλά και τη ζωγραφική, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του το οποίο έχει αποσταλεί από την οικογένεια του.

Το Ίδρυμα Τορναρίτη – Πιερίδη Θαλάσσιας Ζωής, το οποίο ίδρυσε το 1992, μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη, προχώρησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών Μουσείων. Το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη – Πιερίδη, το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αγία Νάπα και φέρει το όνομα «Θάλασσα» και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Τορναρίτη – Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα. Και τα δύο μουσεία είναι τα πρώτα του είδους τους στην Κύπρο, το δε «Θάλασσα» βραβεύθηκε από την ΕΕ ως ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης.

Συνέγραψε αρκετές μελέτες και βιβλία και έχει εκθέσει ατομικά, εκτός της Κύπρου, στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Τορναρίτης ήταν γιος του Κρίτωνα Τορναρίτη, του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πατέρας του Κρίτωνα Τορναρίτη, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, του Χριστόφορου Τορναρίτη και της Μαίρης Τορναρίτη.