Έντονες ανησυχίες για τον τερματισμό της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

imagewΈντονες ανησυχίες εκφράζονται για τον τερματισμό της Συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας της Ρωσίας  με την Κύπρο καθότι μεγάλα ρωσικά κεφάλαια τα οποία έχουν επενδυθεί στην Κύπρο καθώς και εταιρείες αναμένεται είτε να επαναπατρισθούν στη Ρωσία είτε θα μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε άλλες χώρες.

 Η απόφαση της Ρωσίας αφορά την Κύπρο τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Το ΑΚΕΛ

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις σε σχέση με τις κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε αλλαγή της Συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Κύπρο εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού σημειώνει πως η Κυβέρνηση κάνει λόγο για παρεξήγηση και διερωτάται πώς είναι δυνατό για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα η Κυβέρνηση να μας λέει ότι είναι θέμα παρεξήγησης;

“Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με πειστικό τρόπο. Μήπως τελικά πληρώνουμε το αντίτιμο της μονόπλευρης και μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των κυβερνώντων παραγνωρίζοντας παραδοσιακούς φίλους της Κύπρου;” σημειώνει.

Διερωτάται επίσης αν η αντίδραση της Ρωσίας σχετίζεται και είναι μια από τις απαντήσεις της στην κοντόφθαλμη προσέγγιση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που πανηγύριζαν για το νόμο Ρούμπιο – Μενέντεζ, “ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει την Κύπρο να διαγράψει τις διαχρονικές σχέσεις της με άλλα κράτη –μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει πιστός ακόλουθος των ΗΠΑ”, όπως αναφέρει.

“Μήπως το γεγονός ότι η διαπλοκή και η διαφθορά στην χώρα μας έχει εκτοξευθεί στα ύψη συντείνει στην αλλαγή αυτή;”, προσθέτει και σημειώνει πως η Κυβέρνηση φαίνεται να μην κατανοεί ότι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί θα δημιουργήσει και παρενέργειες στη οικονομία του τόπου. Η Ρωσία υπήρξε για χρόνια στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, των εξαγωγών και του τουρισμού, είπε.

“Η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί πρόσθετο μοχλό ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας του που αυτή τη στιγμή εν μέσω και πανδημίας επιβάλλεται να διατηρήσουμε και αναβαθμίσουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει τις οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες”, καταλήγει ο κ. Κυπριανού.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της αναφέρεται στις αρνητικές επιπτωσεις επισημαίνοντας πως ήταν μια  εξέλιξη που θα έπρεπε να την περιμένουμε.
Αναφέρει συκεκριμένα:
“Ιδιαίτερα αρνητικές αλλά και αναμενόμενες οι εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία. Αναμενόμενες εξελίξεις για τους εξής λόγους:
Α) Η Ρωσία κάνει προσπάθεια επαναπατρισμού εταιρειών και κεφαλαίων. Ταυτόχρονα όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγα χρόνια, σκοπεύει να μετατρέψει την Κριμαία σ’ επιχειρηματικό κέντρο παροχής υπηρεσιών της Ρωσίας που θα λειτουργεί όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.
Β) Μετά από αμερικάνικες πιέσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξώθησε τις εμπορικές τράπεζες να κλείσουν ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δυσκολεύοντας αφάνταστα Ρώσους επενδυτές ή ρωσικές επιχειρήσεις που έδρευαν ή ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, σ’ ότι αφορά τη διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών. Πριν λίγους μήνες μάλιστα, είχαμε δημόσια δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος στηλίτευσε αυτό το γεγονός. Επίσης, το κούρεμα καταθέσεων στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Ρώσους που δραστηριοποιούντο στην Κύπρο. Όπως επίσης και ο τρόπος που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση στην Τράπεζα Κύπρου, και πάλι με πολιτικές παρεμβάσεις, απέβηκε σε βάρος του αντιπροέδρου τότε του ΔΣ της Τράπεζας που ήταν και ο μεγαλομέτοχος, ο οποίος ήταν Ρώσος.
Τα πιο πάνω έστειλαν σαφή μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι δηλαδή κάνουμε ξεκάθαρη στροφή προς την Αμερική, εγκαταλείποντας ρωσικά συμφέροντα.
Το δυστύχημα είναι ότι ήδη διώξαμε και θα διώξουμε ρωσικά κεφάλαια απ’ την Κύπρο αλλά δεν αναπληρώνονται από αμερικάνικα κεφάλαια ή επενδύσεις και αυτό ήταν κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να προτάξει απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις. Ωστόσο, η Αμερική έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία να περιορίσει τη ρωσική και κινεζική παρουσία στην ανατολική μεσόγειο και θα επεκτείνει αυτή την προσπάθειά της και σ’ άλλες περιοχές του πλανήτη.
Οφείλουμε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, διαφορετικά θα χάσουμε όλα τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο. Θα πρέπει να συμβιβαστούμε. Θα πληρώσουμε το τίμημα για την πολιτική των τελευταίων χρόνων που ακολούθησε η Κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων δεν συζητήθηκε ποτέ σε εσωτερικό επίπεδο, ούτε ζητήθηκε ποτέ η άποψη των πολιτικών δυνάμεων.
Το ν’ αλλάξουμε νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης – το οποίο έπρεπε να σχεδιαστεί εδώ και χρόνια – δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρόκειται για μακροχρόνιο στόχο. Έπρεπε να το είχαμε πράξει ήδη, όμως εξακολουθούμε να στηριζόμαστε σε τουρισμό και χρηματοπιστωτικό τομέα
Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μπαίνει σε αντιπαραθέσεις με μεγάλες δυνάμεις. Εδώ χρειάζεται δεξιοτεχνία, με πολυεπίπεδη στρατηγική να κρατούμε την απαραίτητη ισορροπία.
Σ’ εθνικό επίπεδο, η Ρωσία στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Φαίνεται ότι οι στενοί δεσμοί που έχουν αναπτύξει Ρωσία – Τουρκία, δεν έχουν επηρεάσει – τουλάχιστον προς το παρόν – τις θέσεις της Ρωσίας, αναφορικά με το Κυπριακό και τη λύση του.”

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στο μεταξυ η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για κατάληξη στο θέμα της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία .

Υπενθυμίζοντας πως έχουν καθοριστεί για το θέμα διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 Αυγούστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ερωτηθείς σχετικά, πως «έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει μια κατάληξη στο θέμα της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας».

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.  Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως η Κύπρος εξαντλεί όλα τα περιθώρια για εξεύρεση συμφωνίας με διπλωματικές και πολιτικές επαφές.  Το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ξεκινά διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου.