Αποδεχτές κατά πλειοψηφία οι αναπομπές των 19 νόμων

imagewΑποδεχτές κατά πλειοψηφία έγιναν οι αναπομπές των 19 νόμων που αναπέμφθηκαν επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής προήδρευε και  της Δημοκρατίας κατά τη συνεδρία της 17ης Ιουλίου.

Οι αναπομπές έγιναν αποδεχτές με  40 ψήφους υπέρ 6 εναντίον, και 2 αποχές.

Μετά την αποδοχή των αναπομπών η Ολομέλεια ξαναψήφισε τους αναπεμφθέντες νόμους.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της αποδοχής των αναπομπών των νόμων ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του αποδέχεται τις αναπομπές και ψηφίζει τους νόμους όπως και στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ αποδέχεται τις αναπομπές για να μην εισέλθουν σημαντικές νομοθεσίες σε περιπέτειες καθώς θα λάβουν την οδό της αναφορά στο συνταγματικό δικαστήριο αν δεν γίνουν αποδεκτές. Πρόσθεσε πως για το ζήτημα για το οποίο αναπέμθηκαν οι νόμοι υπάρχουν αντιφατικές γνωματεύσεις από διαφορετικούς Γενικούς Εισαγγελείς. Είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε μία προς μία τις νομοθεσίες καθώς η σύνθεση της Ολομέλειας δεν είναι η ίδια με αυτή κατά την οποία ψηφίστηκαν οι νόμοι.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται τον λόγο αναπομπής, αλλά το ΔΗΚΟ  αποδέχεται τις αναπομπές και ξαναψηφίζει τους νόμους όπως και στη προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας απλά και μόνο για να μην οδηγηθούν οι νόμοι σε περιπέτειες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι με τις αναπομπές αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάργησε την αρχή ότι ο έλεγχος της τυπικής συνταγματικότητας δεν επιτρέπεται από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφιστεί, υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι λανθασμένα και κατά παράδοξο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τη διαδικασία και με την ίδια λογική θα μπορούσε να αναπεμφθεί νόμος επειδή κάποιοι Βουλευτές δεν μελέτησαν τον υπό ψήφιση νόμο. Η ΕΔΕΚ δεν θα συμμετέχει επειδή θεωρεί τις αναπομπές παντελώς εσφαλμένη.  Χαρακτήρισε αχρείαστες τις αναπομπές που έγιναν για λόγους  που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν θα κάνει αποδεχτές τις αναπομπές ώστε να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει στο συνταγματικό δικαστήριο τους νόμους για να λυθεί οριστικά το ζήτημα.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι οι Βουλευτές της Αλληλεγγύης ότι θα απέχει από τη διαδικασία στη βάση του σκεπτικού που ανέλυσε ο κ. Ευσταθίου. Πρόσθεσε παρατηρούνται αντιφατικά ζητήματα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πριν μερικά χρόνια απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και ζήτησε γνωμάτευση για το θέμα εν γνώσει όλων των κομμάτων. Αν αποδεχθούμε τις αναπομπές, νόμοι που ψηφίστηκαν ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής προήδρευε και της Δημοκρατίας θα κρέμονται από μία κλωστή. Δήλωσε ότι το Κίνημα θα ταχθεί εναντίον και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που έγινε θα διδάσκεται ως απαύγασμα του τακτικισμού.

Μιλώντας εκ μέρους των Βουλευτών που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης είπε ότι αποδέχονται τις αναπομπές για να μην αδρανοποιηθούν οι νόμοι.