Στ’ ανοικτά της Κύπρου τα πλοία Barbaros και Yavuz

 

imagewΤο τουρκικό γεωτρύπανο Barbaros συνεχίζει την πορεία του ανοιχτά της Κύπρου, ενώ κινητικότητα παρουσιάζει ακόμη ένα τουρκικό πλοίο το Yavuz.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic και όπως φαίνεται από τις εικόνες που ακολουθούν, το Barbaros έχει μετακινηθεί από την περιοχή ανοιχτά της Αμμοχώστου όπου βρισκόταν το πρωί και κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ακριβείς συντεταγμένες του είναι: 34° 21′ 6.552″ νότια, 34° 6′ 48.672″ ανατολικά.

Πρωινές πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ανέφεραν πως το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, το Yavuz εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Πάφου με τις συντεταγμένες είναι οι εξής: 34° 1′ 10.848″ νότια, 31° 51′ 42.552″ ανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει παράνομα  Navtex έως τις 20 Σεπτεμβρίου για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο  Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα, σε συνέντευξή του στην Τετάρτη, αναφέροντας πως «οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους».

Υπενθυμίζεται πως το Barbaros απέπλευσε μετά τον συναγερμό που είχε σημάνει στις ελληνικές Αρχές σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή.