Η Βουλή αποδέχτηκε την αναπομπή του Προέδρου για τη λίστα Γιωρκάτζη

imagew Με 23 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και τρεις αποχές  η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε την αναπομπή της απόφασης για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη αυτούσιας. Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της Αλληλεγγύης παρέμειναν στην αίθουσα αλλά δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία.

Με την αποδοχή της αναπομπής, η Ολομέλεια αποδέχτηκε τη θέση ότι η απόφαση δεν υπέχει θέση νόμου και ότι αποτελεί πολιτική απόφαση.

Της ψηφοφορίας ακολούθησε μακρά συζήτηση αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της Λίστας ως έχει, σήμερα,  ενόψει της άρνησης του Προέδρου της Βουλής να δημοσιοποιήσει τη Λίστα, που δήλωσε ότι αρνείται να παρανομήσει μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τη θέση της Επιτρόπου Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η συζήτηση μετά την αποδοχή της αναπομπής κατέληξε ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας θα συζητηθεί πλέον είτε από τη Σύσκεψη Αρχηγών, ή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είτε την Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ο  Πρόεδρος της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας μπορεί να συζητηθεί στην Αd Hoc τη Δευτέρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης διερωτήθηκε τι έχει να φοβηθεί ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο από τη δημοσιοποίηση των όποιων στοιχείων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι  έγινε αποδεχτή η αναπομπή από τον ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε προς συζήτηση.  Η Βουλή δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό  καθώς το κύρος της  πήγε κάτω από το μηδέν.  Να κάνουμε αυτά που λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δημοσιοποιηθεί σε 2  εβδομάδες, συμπλήρωσε. Παρατήρησε πως για να δημοσιοποιηθεί σήμερα η λίστα, πρέπει κάποιος να την παραλάβει και να τη δημοσιοποιήσει. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ζήτησε να παραδοθεί η λίστα στον Αβέρωφ Νεοφύτου να τη δημοσιοποιήσει.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώσε ότι το κόμμα του δεν αποδέχθηκε την αναπομπή επειδή δεν πείσθηκε από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι αφού η αναπομπή έγινε αποδεχτή  από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, πρέπει να συνταχθεί νέα απόφαση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι με την αποδοχή της αναπομπής δεν ακυρώθηκε η απόφαση της Βουλής αλλά υφίσταται και μπορεί η Βουλή  να υλοποιήσει τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, να επικαιροποιηθεί η λίστα και να δημοσιοποιηθεί.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας  αναφερόμενος στη συζήτηση  για να δημοσιοποιηθεί η λίστα ως έχει ή να μην δημοσιοποιηθεί, είπε ότι μοιάζει με το παιγνίδι ποιος θα δέσει το κουδούνι στην ουρά του γάτου. Εισηγήθηκε όπως ο Πρόεδρος της Βουλής αποχωρήσει από την αίθουσα και οι Βουλευτές που διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση και αυτοί που επιθυμούν δημοσιοποίηση, να την παραλάβουν και να τη δημοσιοποιήσουν.