Υπόσχεση Πούτιν σε ΠτΔ να παρέμβει σε Ερντογάν για εκτόνωση κρίσης, έρχεται ο Λαβρόφ στις 8 Σεπτεμβρίου


 imagewΤην υπόσχεση πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, έδωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και απεύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ρωσίας λέγοντας ότι «διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαχρονική συνεργασία και στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικά στην συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν «για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την τελευταία naνtex που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, «εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί, όπως τόνισε, την προτεραιότητά μας».

«Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση μας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος με συνέχιση των συνομιλιών στην βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η θέση της Τουρκίας πως ενεργεί στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ευσταθεί γιατί η Τουρκία αμφισβητεί και απαιτεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σαφώς επηρεάζει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επίσης δεν ισχύει επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με σχετική νομοθεσία, αλλά και με προτάσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας διασφαλίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, θεωρώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική και θα είχε άμεσα αποτελέσματα», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης «την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Από πλευράς του, συνέχισε ο κ. Κούσιος, ο Ρώσος Πρόεδρος, «διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

«Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας «τόνισε πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και η θέληση του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, και υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει προς τον Ερντογάν».

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Κούσιος, «ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα επαναδραστηριοποιηθεί και η αεροπορική σύνδεση Κύπρου – Ρωσίας».

Είπε ακόμα ότι «αναφέρθηκε επίσης στο Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων  με το οποίο  καταδικάζεται η ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και εξέφρασε την ικανοποίηση του».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε πως φέτος είναι η εορτασμοί των 60 χρόνων της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε, επίσης, πως στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για το θέμα αυτό.

«Συμφωνώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε πως τον χαροποιεί το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας τα Υπουργεία των δύο χωρών συνέχισαν να συνεργάζονται», ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «τα μέτρα δυστυχώς επηρέασαν την εμπορική συνεργασία μας με αποτέλεσμα το πρώτο τετράμηνο του χρόνου να παρατηρηθεί σημαντική μείωση του εμπορικού κύκλου. Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Πούτιν εισηγήθηκε την Σύγκλιση συνόδου της Διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας – Κύπρου για οικονομική συνεργασία το συντομότερο και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε διορισμό του Κύπριου συμπροέδρου».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα το πράξει άμεσα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε επίσης τη μεγάλη ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια και την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιστροφή Ρώσων πολιτών εν μέσω πανδημίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν απεύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Κούσιος, «βεβαίωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες συνεχώς να αναβαθμίζονται, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίηση του και επιβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Εποικοδομητική και πολυμερής η συνεργασία Ρωσίας-Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ο Πρόεδρος Πούτιν 

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου Πούτιν, εξέδωσε η Προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν της εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.imagew

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρώσου Προέδρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εν όψει της 60ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών που σηματοδοτούνται φέτος, οι δύο ηγέτες σημείωσαν τον παραδοσιακά φιλικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Συζήτησαν επίσης λεπτομερώς, σημειώνεται,  τρέχοντα ζητήματα ανάμεσα σε Ρωσία και Κύπρο σε διάφορους τομείς και τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης του νομικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ άλλων στην οικονομία και τις επενδύσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στις Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.